Pagina's

zaterdag 1 april 2017

Bezuinigen - 7-stappenplan en Stap 1: Nee-nee-sticker

Veel mensen zijn benieuwd naar hoe ik tot deze challenge gekomen ben. Dat is simpel: Het was een spontaan idee om mezelf uit te dagen en een geheel vrijwillige keuze. Mocht je net meelezen; lees hier even m'n volledige uitdaging over het leven van 50 euro per week met ons gezin van 4 personen...

Globaal heb ik een aantal stappen eerder of later gevolgd. In aanvulling op de superleuke challenge van Meergeldminderstress zal ik de komende 2 weken m'n tips uitgebreid bloggen.

Hieronder mijn 7-stappenplan:
1. Nee-nee-sticker
2. Koopstop
3. Uitdagend budget stellen
4. Piraminder
5. Wees creatief
6. Koop kritisch
7. Houd je uitgaven bij

Allereerst Stap 1 van 7: Nee-nee-sticker

Al jarenlang kregen we 3 tot 4 keer per week een huis-aan-huis-krant en verder 2 pakketten folders. Ernaast nog losse post, abonnementen, brieven van organisaties waar je een keer je adres hebt achtergelaten, enz, enz.

Peter was nog niet zo'n voorstander van een sticker op de brievenbus, maar ik probeerde hem te overtuigen dat het echt beter was, werk scheelde, enz. Toch liet ik het weer rusten en het kwam er niet van. We dachten echt dat we goed bezig waren, want het oud papier werd ingeleverd ten bate van het goede doel en leverde maar liefst 6 cent per kilo op.

Ineens ging de knop om: Wat? 6 cent per kilo maar? Dus ik moet wel 100 kilo verzamelen voor een 'gift' van 6 euro??? Dan kan ik beter een gift geven (die je nog zou kunnen aftrekken bij de belasting) en mezelf al die moeite besparen. Folders schijnen per jaar goed te zijn voor 34 kilo, dus zo'n 2 euro :(...

Is het moeite? Voor mij wel; lees maar mee:
1. Uit de brievenbus/van de mat halen (buiten beschouwing gelaten dat de enorm dikke folderpakketten maar liefst 3x ons tochtklepje hebben stuk gestoten en het inmiddels niet meer te repareren is  (of we moeten een hele nieuwe kopen, maar inmiddels heeft volgens mij de halve buurt dat klepje niet meer, omdat het overal stuk is, dus niet meer nieuw gekocht)
2. Uit de verpakking halen (hier zit het in plastic, dus dat kan meteen bij het plastic afval)
3. Selecteren (van veel mensen begrijp ik dat ze een gedeelte wel inkijken - bijvoorbeeld alleen supermarkten - en een gedeelte niet)
4. Lezen (ga niet vertellen dat je het niet leest, want waarom laat je het dan nog bezorgen ;)?) Uit dit onderzoek blijkt dat men gemiddeld 17 minuten per week de folders leest (huis-aan-huiskranten niet meegerekend) Dat is 884 minuten op jaarbasis en dus meer dan 14 uur... Alleen voor het lézen van de folders...
5. Opbergen (als de rest van je gezin ze nog wil lezen in de krantenbak, op een hoek van de tafel, op de bankrand, enz.)
6. In de oud papier bak
7. Papierbak legen in een doos (in ons geval hebben we een mooie bak gemaakt van Peters kerstpakket)

8. Oud papier aan de straat zetten (of in ons geval: wegbrengen bij de container t.b.v. het goede doel)

Je kunt je voorstellen dat je dus minder handelingen en minder afval hebt wanneer je besluit om een 'nee-nee-sticker' op je brievenbus te plakken.

Alleen hoe pak je dat aan? Het is ontzettend simpel.
1. Zoek het telefoonnummer van je gemeentehuis op (digitaal/telefoonboek)
2. Pak de telefoon op een werkdag en bel naar je gemeentehuis
3. Vraag om een nee-neesticker (vrijwel altijd zijn deze GRATIS verkrijgbaar bij het gemeentehuis i.p.v. op internet waar op allerlei websites een bedrag wordt gevraagd)
4. Bij mij werd gevraagd om m'n adres het had ik de volgende dag de envelop al in huis
5. Opplakken op je brievenbus; tadaa ;)


Je kunt ook kiezen voor een nee/ja-sticker of een ja/nee-sticker, alles scheelt iets natuurlijk. In bijv. Amsterdam krijg je vanaf 1 juni a.s. automatisch geen folders meer, tenzij je een ja/ja-sticker op je brievenbus hebt. Goed initiatief; mag ook wel in mijn gemeente komen wat mij betreft...

En dan wat tegenargumenten:
- Ja, maar al die goede doelen die oud papier inzamelen dan? Als alle mensen die normaal gesproken oud papier komen brengen 5 euro in het laatje doen, hebben ze een hogere opbrengst, minder werk, en 5 euro neemt beduidend minder ruimte in dan al die bananendozen in je garage/schuur/bijkeuken/enz.
- En die folderbezorgers dan? Zij verdienen hun brood ermee... Wat bedoel je precies? Je gooit toch ook geen afval in de toilet zodat de rioolwaterzuivering iets te doen heeft? Of afval op straat, zodat de chauffeur op de veegwagen zijn salaris krijgt? En als je je daar echt zorgen over maakt; stop de folderbezorger dan even 3 euro toe aan het begin van het jaar. Dan heeft hij een hoger salaris en heeft hij minder werk dan wanneer hij het bij je door de deur moet doen. Folders zijn nl. zeer slecht betaald en een rondje Google leverde op dat een ingeseald pakket (dus die niet meer ingevouwen hoeven worden) zo'n 2 cent per pakket opleverde. Laat het eens 5 cent zijn x ruim 50 weken... Dan kun je beter voor meerdere folderpakketten en huis-aan-huiskranten aan het begin van het jaar per persoon een paar euro apart leggen en de sticker opplakken; opgelost...

En nee; zelf heb ik dat niet gedaan, omdat ik andere overwegingen maak. Ik heb niet gevraagd om folders, dus ik vind dat ik prima in m'n recht sta om de sticker op de brievenbus te hebben.

Wat kun je nog meer doen om post te beperken?
1. Jezelf afmelden bij de Postcodeloterij (zij sturen 'geadresseerde' post, nl. 'aan de bewoners van ....*jouw adres*....') Je kunt dit doen via deze link.
2. Jezelf afmelden bij de Bankgiroloterij via deze link (let op: Meld jezelf alleen af bij deze 2 als je post ontvangt, maak geen slapende honden wakker... En vul alleen je adres in als je post ontvangt en je mailadres als je mail ontvangt, niet teveel gegevens afgeven...) Overigens; retourneren van die post heeft geen zin, ze blijven sturen...
3. Of afmelden bij de Vriendenloterij? Via deze link. Voor al dit soort dingen bij elkaar, schijn je terecht te kunnen bij Postfilter. Zelf heb ik hier geen ervaring mee. Iemand anders?
4. Kijk je abonnementen kritisch na. Wordt alles gelezen? Zijn je kinderen uitgekeken op de Donald Duck - zeg hem op, naai je zelf vrijwel niet meer omdat je geen tijd hebt - zeg je naaitijdschrift op, geen tijd om de krant te lezen - stopzetten, ooit een donatie gedaan en nog steeds maandelijks een brief met de vraag om een gift te geven terwijl je alleen in december naar de goede doelen kijkt - stuur een mail dat je geen post meer wilt ontvangen en zet de organisaties die je een warm hart toedraagt op een lijst en bekijk eind van het jaar hoeveel je aan welke organisatie geeft. Evt. kun je per 2 jaar spreiden en zo diverse organisaties giften geven.
5. Ooit iets besteld bij Otto, Wehkamp, Yves Rocher, Zalando, H&M, enz. en krijg je nog steeds post 'we hebben u gemist', 'sla nu uw slag', 'pre-summer-sale', enz.? Gewoon afmelden (kan vaak via je persoonlijke account op de website; soms alleen even een vinkje uitzetten en anders een e-mail of telefoontje naar de klantenservice). Vooral als je van jezelf weet dat je kickt op koopjes, kun je jezelf beter niet in verleiding brengen met iedere keer een 10%-kortingsactie. Dan kan het met 90% van de prijs nog steeds duurder zijn dan wanneer je eerlijk had gekeken in je kast en had geconstateerd: Ik heb gewoon genoeg.
6. Hetzelfde kun je uiteraard doen met e-mails. In hotmail is daar een handige tool voor als je het online doet (dus niet in Outlook volgens mij). Je kunt gewoon zeggen 'afmelden voor deze e-mail' en dan krijgt automatisch de verzender een bericht en wordt vanaf dat moment hun post meteen weggesluisd naar de prullenbak (ik meende prullenbak, nu twijfel ik, misschien ongewenste e-mail). En verder staat onderin de nieuwsbrieven vaak 'afmelden'. Enkele muisklikken verder ben je klaar. Het blijft lastig, want sommige organisaties zijn erg volhardend...

Als laatste: Wees niet bang om bovenstaande te gaan proberen. Folders kun je zo online bekijken en het is allemaal erg makkelijk weer terug te draaien als je dat zou willen. Organisaties staan te popelen om je weer een nieuwe aanbieding te doen voor een jaarabonnement op een tijdschrift, de folderbezorger brengt met alle plezier de folders/kranten weer wanneer je de sticker er weer afhaalt, vinkjes voor 'nieuwsbrief ontvangen' kun je gemakkelijk weer aanzetten, enz. Ik daag je uit: Probeer het eens en ervaar de rust die het geeft. En geloof me: Folders zijn niet gemaakt om je de kans te geven zo goedkoop mogelijk uit te zijn.........

Interessante vraag: Wat denk jij dat het doel is van het pakket folders in je brievenbus?

En: Hebben jullie een sticker op je brievenbus? Waarom wel/niet? Ontvang je veel nieuwsbrieven per e-mail?

47 opmerkingen:

 1. Nee-nee sticker zit hier ook o de brievenbus.
  We brengen papier zelf naar het milieupark.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wél, omdat dat veel papier en fietsen scheelt en ik kijk de folders online.

   Verwijderen
  2. Heerlijk hè? Wij brengen papier nog bij het goede doel (wat we krijgen via bijv. m'n opa en oma; zij sparen voor het goede doel mee, hup dat breng ik dan even). We hebben weleens oud papier van een envelop ofzo of een kleurplaat van dochterlief, maar echt heel weinig in verhouding...

   Verwijderen
  3. Dank jullie beiden voor het excelbestand dat ik via Sjoukje kreeg bij de cursus Financiën op orde.
   Het lijkt me bar ingewikkeld, ik kom wel achteraan sjokken.

   Verwijderen
  4. Joh, het heeft geen haast. Graag gedaan en stel gerust je vragen op de FB-groep!

   Verwijderen
 2. Dat blijf ik toch jammer vinden voor goede doelen.
  Steeds meer mensen hebben zo,n sticker op de brievenbus.
  Maar ik vraag mij af of ze inderdaad dat geld gaan storten.
  Soms is het papier meer waard ,dan weer minder .Maar ieder
  is natuurlijk zelf verantwoordelijk . De jongens van de folders krijgen ook steeds minder werk ,jammer voor hen.
  Ik hoop dat jou tips succes hebben .
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beloofd; als de jongens voor hetzelfde goede doel met een collectebus langs de deur komen, krijgen ze een fooi ;). Ik heb geen nee-nee-sticker voor collectanten :)...

   Verwijderen
 3. Heerlijk zo'n nee-nee. Het plaatselijke krantje haal ik 1x per week bij de supermarkt. Hardnekkige geadresseerde reclame gaat retour afzender met de mededeling 'niet gewenst'. Helpt altijd.
  Groet,
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij werkte dat terugzenden niet. Ik bleef het gewoon ontvangen, die loterijen :(... Nu niet meer tot dusver ;)...

   Verwijderen
 4. Hier Nee/ja sticker, het huis aan huis krantje lees ik wel omdat daar rommelmarkten en uitjes in mijn regio in vermeld worden en na gebruik gaan ze naar mijn dochter die ze in de kattenbak gebruikt. Het is misschien jammer voor de folderbezorgers maar als ik regelmatig folders zie die gedumpt worden, dan kan ik daar ook niet van wakker liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad hoor ik dat laatste vaker! Ik hoor en lees zelfs dat stickers eraf gehaald worden door bezorgers, zodat ze alsnog hun folders erin doen en dus meer verdienen... Hier gelukkig hele leuke jongelui, tot nu toe niets gebeurd...
   Ik zoek uitjes in m'n regio op via internet of zie langs de kant van de weg een bord of hoor het van anderen :)...

   Verwijderen
 5. We hebben een ja/nee sticker en de gemeente heeft alle woningen een oud papier container gegeven die eens per maand wordt opgehaald door scholen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij dat we die container hier nog niet hebben. Ik heb er tegenwoordig 3, maar wil van de oranje af, omdat ik m'n plastic ook in een container 3 straten verder kan brengen. Ik scheid m'n afval en baal van de ruimte die ze innemen ;)... Het duurt weken voordat'ie vol is ;)...

   Verwijderen
  2. Wij hebben alleen de groene container, de andere 3 zijn ingeleverd. Hele tuin staat vol anders!

   Verwijderen
  3. Maar hoe doe je dat dan? Restafval en gft is hier verplicht, plastic niet.

   Verwijderen
 6. Na in de zoekmachine gezocht te hebben naar een afbeeldingen van een ja/nee sticker, heb ik deze in kleur uitgeprint en vervolgens met plakband (op maat geknipt) netjes op mijn brievenbusklepje geplakt.
  Het was zo klaar en zit er nog steeds :-)
  Grtjs, Astrid C.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben ook al jaren een nee/ja sticker ( of staat er ja/nee op, ik ga nu niet kijken) wel huis-aan-huisbladen geen folders, heerlijk. De enige die ik mis is die van de Plus maar krijg ik per mail. We hebben desondanks nog veel oud papier, de krant en elk stukje oud papier gaat in de papierdoos, van lege pakken tot notitiepapiertjes en als je dat consequent doet sta je verbaasd over de hoeveelheid papier. En als iedereen dat zó zou doen dus geen folders en elk stukje papier bij het oud papier gooien,dan is er nog steeds een hele grote bult papier voor de goede doelen. Maar het is de omgekeerde wereld om folders te willen ontvangen zodat er oud papier is om op te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lege pakken moeten bij ons bij het plastic (tenminste melk-frisdrankpakken). Ik gebruik de enveloppen of achterkanten van kleurplaten als boodschappenbriefje, briefje om m'n weekmenu op te schrijven, enz. Die gebruik ik dus dubbel en scheelt echt aanzienlijk in papier... Inderdaad is het de omgekeerde wereld; vandaar dat we het nu weer 'omgekeerd' hebben, haha...

   Verwijderen
  2. Lege drank pakken mogen niet bij het oudpapier net als veel diepvriespakken overigens. Er zit een waslaagje in dat er via het verwerkingsproces van oudpapier niet goed uitgehaald kan worden.

   Verwijderen
  3. Die melkpakken e.d. zijn geen oud papier maar kan bij ons wel bij het plastic afval maar ik bedoel NATUURLIJK andere verpakkingen, bijv papier van een pak rijst, papier van een koffiepak en het plastic binnenpak bij plastic en zo kan ik doorgaan, ja papier wordt hier ook veel als kladpapier gebruikt en mag daarna pas bij oudpapier. ik koop nooit kladblokjes. Enveloppen worden vaak hergebruikt, ben gek op A4 enveloppen om wat te verzenden en het adres wordt afgeplakt met ook weer "oud" papier. Trouwens de reclame op TV ( ook zeer indringend) bekijken we ook niet, of we zappen of zetten het geluid af en we kijken veel BBC en Duitse zenders zonder reclame. Maar ik ben er sowieso ongevoelig voor.

   Verwijderen
  4. Ik hoor het al; we bedoelden allemaal hetzelfde. Wij doen hetzelfde :). TV kijk ik niet, op internet gebruik ik Adblocker, dus mocht ik iets kijken is het altijd zonder reclame ;)...

   Verwijderen
  5. Ina van Splunter - Stegeman12 september 2017 om 17:16

   Geen folders zou ik erg jammer vinden, heb nlm een eigen bedrijfje in reclame verspreiding als zzp-er, en ben blij dat er folders zijn om te bezorgen, er moet tenslotte ook wat geld binnenkomen, ook vind ik dat er nog genoeg mensen /ouderen zijn, die nog op folders zijn aangewezen, omdat ze geen pc hebben en geen internet

   Verwijderen
 8. Nee-nee-stickers had ik al toen je ze nog moest bestellen via milieudefensie ofzo en nog niet gratis van de gemeente kreeg. Ik heb me nooit bezwaard gevoeld wegens de bezorger of de 'goede doelen'. Het gaat mij om het milieu: bomen gekapt, water vervuild, het transport, ... al die dingen die onnodig gebeuren ... en dan ook nog met als doel ons dingen te laten kopen die we niet zouden kopen als we die 'aanbieding' niet gezien zouden hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook een nee-nee-sticker. Ik las en lees nooit regionale en lokale kranten en folders deed ik al een tijd mobiel, makkelijker dan op papier, vind ik. Als ik een goede aanbieding van een supermarkt of drogisterij dan wil opslaan, is dat zo gebeurd door even een screenshot te maken. Bijkomend voordeel is dat we zo minder afval en 'werk' hebben.

  Postfilter wilde ik net proberen, maar de eerste stap was een account maken en daar had ik niet zoveel zin in, dus ik doe het wel naar het bedrijf zelf als ik ongewenste post krijg.

  Nieuwsbrieven, daar schrijf ik me nooit voor in. Als het wel gebeurd, schrijf ik me gelijk weer uit. Zo irritant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kHeb ook Postfilter niet geprobeerd, khad me toch al overal afgemeld, dus het leek me geen toevoeging. Als je nog moet beginnen, kun je misschien in 1x alles tegelijk doen door even een account aan te maken en jezelf af te melden, eerlijk gezegd weet ik het niet...

   Verwijderen
 10. Wat leuk dat je de folderbezorger een extra fooitje geeft. Daar zal die wel blij mee zij. Attent van jou

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ehm, dan begrijp je me misschien verkeerd ;)? Dat doe ik alleen als hij/zij met een collectebus voor het goede doel langskomt :). Dit schreef ik erover: En nee; zelf heb ik dat niet gedaan, omdat ik andere overwegingen maak. Ik heb niet gevraagd om folders, dus ik vind dat ik prima in m'n recht sta om de sticker op de brievenbus te hebben.

   Verwijderen
 11. Ik heb speciaal een Hotmail adres aangemaakt dat ik gebruik voor het aanmaken van accounts waar ik spammail van verwacht. Daar kijk ik dan af en toe in en haal 'm leeg. Onder blogs zet ik een niet bestaand adres als ik toch een reactie wil achterlaten.

  Ook wij hebben al jaren een Nee/Nee sticker. Maar wel de ervaring dat ze er afgepeuterd worden in december zodat ze langs kunnen komen voor hun einde jaarsfooi, en als je dan niet geeft draaien ze (omdat ze door de buren in het portiek gelaten worden) de stoppen in de meterkasten eruit omdat ze geen geld krijgen. Wij raden onze bewoners dan ook aan een hangslot op de meterkast te plaatsen maar dat doen ze niet allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, hier ook zo'n emailadres ;)...

   Wow, wat brutaal zeg van die sticker... Echt niet te geloven... Wij wonen in een wijk met alle voordeuren naar een pleintje gericht, dus ieder kijkt bij elkaar op de voordeur. Is iets lastiger ongezien afpeuteren. En de meterkast zit binnen, dus zitten ze niet aan ;). Maar wel ongelofelijk zeg!

   Verwijderen
 12. Ik heb al zo'n 17 jaar een Nee/Nee sticker en het bevalt me prima. Mocht ik van een bepaalde winkel de folder willen doorkijken dan zijn ze altijd online te vinden.
  Ook ben ik al vele jaren aangemeld bij Postfilter, werkt op zich ook goed. Een enkele keer kreeg ik nog ongevraagd een catalogus van bv Klingel of BonPrix waar ik nooit besteld had, dan stuurde ik gelijk een mail dat ik dit niet wenste te ontvangen een aangemeld was bij Postfilter en werd ik uit het bestand gehaald. Soms was het nodig dit 2 keer te doen, maar gewoon blijven volhouden tot ze je echt geen post meer sturen. Je bent toch zelf baas over je eigen je eigen brievenbus?
  Voor mijn is nog niet eens een kwestie van niet in de verleiding komen of bezuinigen, maar het merendeel van die reklamepost is voor iets waar ik sowieso toch al geen interesse in heb, dus hoef ik ook al die folders niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog nooit zo'n catalogus gehad, dat houd ik dus voorlopig graag zo :)... Klinkt goed dus dat Postfilter! Wel gek dat je dan nog steeds die ongewenste post krijgt. Wat doet Postfilter dan eigenlijk? Of weet je dat ook niet?

   Verwijderen
  2. Ik krijg echt maar heel zelden nog ongewenste post, in misschien in 15 jaar of meer is dat op 1 of 2 handen te tellen en de laatste keer is denk ik al jaren geleden. En zo'n catalogus is dan nog vaak niet op naam maar gericht "aan de bewoners van".
   Dus het houdt wel heel veel tegen. En mocht je dan toch een hele enkele keer nog wat krijgen, dan kun je ook heel makkelijk tegen dat bedrijf zeggen dat je ingeschreven bent bij Postfilter. Het is dan wel niet een wettelijk register als het Bel-me-niet-register, maar bedrijven die erbij aangesloten zijn houden zich er over het algemeen wel aan.
   Ook kunt je daar per sector aangeven waar je geen of juist wel post van wilt ontvangen. Stel dat je wel post wil ontvangen over auto's maar niet over loterijen, dan kun je dat daar aangeven. Maar je kunt ook alles uit zetten.

   En via Postfilter kunt je ook de contactgegevens van overledenen registreren in het Nationaal Overledenenregister. De gegevens worden dan tien jaar lang gebruikt om ongevraagde reclamepost tegen te houden. Zo krijg je als nabestaande niet constant reclamepost die is geadresseerd aan een overledene.

   Verwijderen
  3. Ina van Splunter - Stegeman12 september 2017 om 17:21

   Vaak is post van Klingel ed. wel geadresseerd, ik ben er wel blij mee, want ik bezorg ze veel voor Sandd, levert niet erg veel op, maar als iedereen zo doet, blijft er niet veel post over

   Verwijderen
 13. Ik heb afgelopen 4 weken erg opgelet, maar kom alleen met eten al boven jullie weekbudget. Maar we gaan deze maand de riem nog iets strakker aantrekken. Zou jij voor een goed inzicht eens een week op willen schrijven wat je precies aan voeding uit hebt gegeven. Ik bedoel dan echt boodschap voor boodschap. Wie weet kan ik er iets van leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat is lastig. Ja, kan ik best doen hoor! Alleen ik doe het per week en toch ook weer niet. Ik zal wat voorbeelden noemen:
   Ik koop de ene week zilvervliesrijst. Een pak van een kilo doe ik echter veel langer mee dan een week. Zelfde geldt voor 2 pakken DE-koffie die ik in de aanbieding koop, een grote zak aardappels, een fles shampoo, groenten in de aanbieding (soms koop ik bijv. 3 pakjes bieten en 1 paprika bij AH. Paprika snijd ik dan in 4 stukken en doe iedere keer in de macaroni wat. Als ik een keer macaroni kook, pak ik bijv. knoflook, ui en kruiden uit de voorraad. Dat koop ik een keer, maar een net van 2 kg uien doe ik weken mee. De ene keer in de hutspot (waar ik dan alleen wortels en worst of vlees bij koop - aardappels en uien heb ik dan al). Afgelopen week kocht ik bijv. lenteui. De ene helft gaat in de macaroni, de andere helft in de vriezer.

   Standaard koop ik bijna altijd: 1 pak melk, 2 kg bananen, 2 kg appels en 2 kg sinaasappels en nog fruit uit de aanbieding bijv. druiven, peren, kiwi's, mandarijnen. Verder voor 2-3x groente (ik eet 5x groente meestal, soms 6x) maar soms wel voor 8x (als er een mooie aanbieding is in de winkel). Dan eet ik de week erna iets uit de vriezer. Zuurkool heb ik bijna altijd wel een zakje liggen in de winter. Evenals 1 of 2 zakken boerenkool of bieten in de vriezer. Bijv. gehakt koop ik per kilo en snijd ik thuis in 4 stukken en vries ik in. Ik eet dus per maaltijd maar zo'n 250 gram gehakt en maak dit lekker aan met brood, ei, kruiden en evt. paneermeel. 5 lekkere gehaktballen van zo'n 5 cm doorsnee. 1 voor Christilène en 2 voor ons allebei (Jochanan eet nog geen vlees, alleen soms een stukje vis).

   Verder koop ik 1 kg kaas, 1 pakje vleeswaren, en iedere week iets anders van zoet beleg, dus de ene keer pasta, dan weer pindakaas of hagelslag. Zo is m'n zoet-voorraad altijd divers, maar hoef ik niet alles in 1x te kopen.

   Qua sap zorg ik dat ik altijd een pak of 3 op voorraad heb en qua frisdrank ook zoiets. En chips maar 1 of 2 zakken. We eten per week max 1 zak en maken 1 fles frisdrank op. We drinken verder thee, koffie, water en siroop. Hmm, dat was het wel zo ongeveer. Ik wil gerust m'n bonnetjes even opzoeken in de oud papierbak en fotograferen? Laat maar weten. Of ik bewaar ze volgende week even, dat kan ook. Geen probleem :)...

   Groetjes, Adrianne

   Verwijderen
  2. Hoeft niet hoor, ik heb zo wel een beetje inzicht. En zie ook een beetje waar het bij ons aan op gaat. Ik min. 2 melk, 1 drinkyoghurt, en 2 geitenmelk. En als ik bijvoorbeeld een paprika koop gooi ik hem er helemaal in. doe alleen met kolen meerdere keren. We eten erg veel groente omdat mijn huisgenoten niet alle fruit kunnen verdragen. Zoals ik al zei we gaan de komende 4 weken ons best weer doen. Bedankt voor je openheid.

   Verwijderen
  3. Hier melkallergie, dus ik drink het alleen in de koffie en de rest gebruikt vrijwel geen melk. Paprika ben ik weer allergisch voor, dus 1/4 per pan pastasaus voor 2 dagen is voor mij zat, anders ben ik een uur het eruit aan het vissen ;). Ach en iedereen is ook anders hè? Misschien moet je je budget gewoon ietsje omhoog zetten. Als je bijv. van 100 euro naar 60 euro bent gegaan, bespaar je op jaarbasis al 2600 euro. Het moet ook leuk blijven. Als ik in m'n 50 euro wekelijks een pak wegwerpluiers moest kopen, wist ik ook niet hoe ik rond moest komen en had ik echt een hoger budget nodig. Het is leuker wanneer iets lukt, dan wanneer je continu eroverheen gaat en jezelf teleurgesteld voelt omdat het niet lukt. Overigens; jezelf uitdagen is natuurlijk ook leuk. Maar; Houd het haalbaar voor jezelf en je gezin... Succes!

   Verwijderen
 14. Wij hebben ongeveer sinds een jaar een nee-ja sticker en dat bevalt prima! Wat een rust aan je hoofd zeg, heerlijk! Ik mis het totaal niet. Een paar supermarktfolders krijg ik van mn ouders, zodat ik wel bijv. groenten uit de aanbieding kan halen :) Bedankt voor al je tips Adrianne! Je inspireerd me om weern eens extra kritisch te zijn op bepaalde punten! :) Groetjes, marga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marga, Ik krijg de folders niet, maar lees ze af en toe. Toevallig spotte ik vanmiddag bij m'n ouders in de folder van Plus de koffie-aanbieding, dus hup snel op de terugweg even 2 pakken gescoord :)... Leuk dat ik je kan inspireren en gezellig dat je meeleest!

   Verwijderen
  2. En de Pluskoffie is ook nog Fairtrade en lekker. Wij hebben nooit andere koffie en 1x per zoveel weken is ze wel in de reclame. De ene keer de ½pondspakken en de andere keer de pondspakken,

   Verwijderen
  3. Nou, ik heb wel de DE-koffie gekocht, manlief is daarin erg kritisch, dus ik wil hem graag tegemoet komen omdat ik het al super vind dat hij meedoet :)...

   Verwijderen
 15. Hallo Adrianne,
  Ik ben gister begonnen met het lezen van je blog. 'Even snel' vanaf januari de start bijgelezen en ik vind het super. Dank je wel voor al je inspiratie en tips. Zeker die van vandaag; ik heb me gelijk afgemeld bij postcode loterij en vriendenloterij. Nooit geweten dat dit kon �� De nee-nee sticker vraag ik ook aan. Ik kijk de folders idd door om te zien wat er bij de diverse supermarkten in de aanbieding is maar nu ga ik dat digitaal doen.
  Daarnaast wil ik je complimenteren met je mooie naai en handwerk, alles ziet er zo fris, vrolijk en netjes uit. Superleuke cadeautjes.
  Groetjes, Sandra
  p.s. Ik reageer als anoniem omdat de rest van de opties niet lukte ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Sandra, leuk te horen, dankjewel! Welkom op m'n blog :)! Groet

   Verwijderen
 16. Hoi Adrianne, ik ben sinds een week of 2 je blog aan het bijlezen, erg leuk ! Ik ben een doorgewinterd consuminderaar als sinds de Vrekkenkrant, maar helaas niet zo creatief als jij :) We hebben nog wel de folders, man wil absoluut niet dat ik een nee-nee sticker plak. Hij heeft ook wel een beetje gelijk, hij klust veel en de Formido kortingsbonnen zitten er in. Voorheen lagen die nog in de winkel, en mocht je hem op je telefoon laten zien. Maar dat mag nu niet meer, alleen de bon uit de folder is geldig. Dus tja, ik heb me er maar bij neergelegd ... 'pick your battles' :)

  BeantwoordenVerwijderen