Pagina's

donderdag 18 mei 2017

Recept - hartige taart sperziebonen

Na mijn eerdere hartige taarten met prei en broccoli, probeerde ik er nu 1 met sperziebonen... Ik kocht ze uit de diepvriezer, dus hieronder ook meteen de 'ongeveer-kosten' erbij. 

Je hebt nodig:
6 plakjes bladerdeeg (10 stuks kosten 77 cent bij AH)
1/2 zakje spekjes (1 hele kost 1,85 bij AH)
1 doosje of zakje sperziebonen uit de diepvries (vanaf 62 cent bij AH)
200 ml melk 
3 eieren
Geraspte kaas (ik gebruikte nog geen 100 gram)
Paneermeel

Totale kosten:
Bladerdeeg 46 cent
Spekjes 93 cent
Sperziebonen 62 cent
Melk 16 cent
3 eieren 39 cent
Kaas 40 cent
Totaal: 2,96 Als je de kaas weg laat, wordt het 2,56.



Bij de vorige hartige taart bleef de bodem ietwat nattig en iemand gaf als tip om er paneermeel op te strooien. Ik dacht dat dit alleen bij deeg kon (bijv. appeltaart) en dat het weinig nut had wanneer je zo'n nat mengsel erop zou gooien (vochtige appels of een scheut met melk leek me verschillend). Niets bleek minder waar: Ik heb 3,5 eetlepel paneermeel erop gestrooid en de bodem werd echt iets steviger, dank voor de tip!

Paneermeel is 'zelfgemaakt'. Recent mislukte m'n maïsbrood. Veel te compact, echt niet eetbaar. Weggooien doen we niet zomaar en broodpudding had ik niet alles voor in huis, dus we maakten kruidige croutons en paneermeel van de rest. Een mooie bak vol zoals je ziet. Tip: Gewoon een scheut korsten of brokken brood (nadat je het gedroogd hebt) in de Tupperware kaasrasp :)...

En 3,5 eetlepel op de bodem gestrooid:

Bak de spekjes in hun eigen vet even in de pan. Voeg de sperziebonen toe (ik heb niets ontdooid, je kunt er kokend water over gieten of ze even kort voorkoken). Zelf deed ik dit keer een hand geraspte kaas (zal zo'n 60 gram zijn geweest) erdoor.

Voeg de melk en eieren toe:


In het beslag zelf deed ik nog als extra lekker wat lepels paneermeel (stuk of 5 denk ik). 

Op 200 graden in de oven voor ongeveer een half uur. Het had iets langer gemogen bij mij (zie foto), maar ik wilde aan tafel. Ik gebruikte dit keer een 28cm springvorm, dus het bladerdeeg is beetje uitgerekt hier en daar :)...

En de taart is iets lager geworden, maar het smaakte als een blijvertje! Echt heel lekker! Jochanan at een restje witlof met fruit en met z'n 3-en kunnen we dan precies 1 taart opgegeten krijgen. Als je met meer personen bent of grotere eters kun je eenvoudig aardappels of rijst erbij koken. Of frietjes bakken. Zo houdt je het niet al te duur en heb je toch genoeg :). Zelf heb ik deze niet geprobeerd in de koelkast te zetten, maar met die andere hartige taarten kon dat prima. Laten afkoelen op het aanrecht, erna in de koelkast tot bijvoorbeeld de volgende dag. Ik at het dan gewoon koud als lunch, echt superlekker! 

Eet smakelijk!  

Zo zie je maar dat er behoorlijk wat - eveneens goedkope - variaties zijn op 1 en hetzelfde recept... Je kunt het ook gebruiken voor restjes. Bijv. 1/3 met een restje sperziebonen, 1/3 met een restje wortels en 1/3 met restje broccoli. Voor ieder wat wils en je hebt je restjes niet weg hoeven gooien. Win-win dus! 

29 opmerkingen:

  1. Waarom gebruuk je geen deeg voor hartige taart ipv bladerdeeg? Is een stuk minder vet. Zelf strooi ik altijd wat paneermeel in de quichevorm, daarna het deeg erin, en dan nog een beetje paneermeel op het deeg (geen dikke lagen). Dat helpt heel goed om de bodem droog te houden. Ik heb alleen ervaring met preiquiche (prei, doperwtjes, feta, spekjes, melk en eitjes).
    Lekker recept verder!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gemak :)... Hartige taart is voor mij een 'snel klaar' recept :)... En bladerdeeg heb ik eigenlijk altijd op voorraad. Jep ik doe gewoon de melk en eieren in een kom en giet de groente met spekjes er overheen. Bij deze sperziebonen deed ik de melk en eieren in de pan erdoor gieten, even roeren en in de springvorm. Ik klop niks schuimig...

      Verwijderen
    2. Het gemak is met quichedeeg even groot hoor. Gewoon plakjes van Koopmans in de diepvries :-)
      Lekker knapperig en niet vet. (Nee, ik heb geen aandelen)

      Verwijderen
    3. Oww, die ja :). Ik dacht zelf maken, want dat is niet zo duur, maar die kant en klaar is 1,31, dus wordt het recept ook duurder ;). Wel een goed idee, dankje!

      Verwijderen
  2. P.s. giet je het ei en de melk zo over de taart?. Ik klop met de mixer altijd eerst de melk met het ei schuimig en giet het mengsel er dan over.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk idee hartige taart met 1 soort groenten, nooit aangedacht . Als ik een hartige taart maak gaan er uiteraard ook groenten door , ik laat altijd de vulling uitzakken in een vergiet zodat de bodem minder nat is en gebruik een zelf gemaakt korstdeeg. Je brent wel op het idee om het binnenkort ook weer een keer te maken, vinden ze hier ook heerlijk en soms maak ik er 2 en gaat er 1 de vriezer in .
    gr Henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laten uitzakken is ook een goed idee! Dan heb ik alleen geen melk/ei meer :D... Invriezen is ook een goed idee! Laat je het dan eerst ontdooien voordat je het in de oven doet? Of rechtstreeks?

      Verwijderen
  4. Vraagje mbt paneermeel en croutons. Ik heb ze ooit eens zelf proberen maken, maar ik deed iets fout. Het ging schimmelen. Niet droog genoeg denk ik.
    Hoe doe jij dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog geen ervaring mee, ik heb het nog niet zo lang geleden gemaakt ;)... Hier nog geen schimmel en het is 2 weken geleden denk ik. Croutons hebben we eerst besprenkeld met olijfolie en kruiden en toen in de oven.

      Verwijderen
  5. goeie tip van de paneermeel mijn taart was ook vochtig geworden dus volgende keer paneermeel niet vergeten:),

    deze lijkt me ook heerlijk alleen heb ik wel rijst of aardappeltjes erbij nodig wij zijn met zn vijven;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, dan heb je aan 1 taart niet genoeg. Wij hebben laatst een 20 cm taartje erbij gedaan toen mijn broertje mee at. Toen hadden we teveel, dus misschien kun je er evt. 2 tegelijk maken. Wat over is kun je gewoon in de koelkast bewaren en volgende dag koud (of opgewarmd in de oven) opeten bij de lunch of avondeten :). Succes!

      Verwijderen
  6. Ook zo lekker met spinazie (eerst uitdrukken in de zeef) en dan met brie erover.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ajjjjj, dat klinkt echt te lekker! Ik ben gek op brie... Nu alleen nog niet gekocht dit jaar, want het is best prijzig op ons budget ;)... Ik onthoud het even, dankjewel!!

      Verwijderen
  7. leuke variatie op de hartige taart van broccoli, camembert en cashewnoten die ik altijd maak. Ik gebruik altijd 5 plakjes dus dan kan ik voor 2 taarten met een plakje bladerdeeg toe.
    Maar ik ga het deeg speciaal voor hartige taart ook eens proberen, die schijnt minder vet te zijn. Goeie tip ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kom dan met m'n 26 cm vorm niet uit :)... Misschien nog eens een cursus ruimtelijk kookinzicht op m'n verlanglijstje zetten :P...

      Verwijderen
  8. Wij maken regelmatig een korstdeeg met daarop plakjes courgette en mozzarella met wat kloddertjes pesto.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind het een super recept! Ik ben gek op hartige taarten. Ik maak vaak zelf de bodem met:
    300 gram bloem
    150 gram boter
    snuf zout
    1 ei
    2-3 el koud water
    Ook super simpel en altijd in huis ook voor appeltaart 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar hoor ik meer over. Gewoon alles bij elkaar en kneden toch? Vries je het ook in?

      Verwijderen
  10. Als deegbodem gebruik ik tegenwoordig croissantdeeg van de Aldi. Bladerdeeg is vaak zo kruimelig.

    Ik vind het superleuk om je blog te lezen.

    groetjes,
    Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een leuk idee... altijd fijn wat kookinspiratie op doen:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Klinkt erg lekker deze variant is hier erg populair groet Elsbeth

    https://www.ah.nl/allerhande/recepten-zoeken?Ntt=gehakt+kerrie+sperziebonen

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hij ziet er goed uit, een beetje zoals een pizza. Ik vind diepvriesboontjes altijd erg waterig. Hoe is dat bij deze?

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niks van gemerkt eigenlijk. Ik heb ze niet voorgekookt, misschien scheelt dat nog? En het zit in een 'nat' mengsel van melk en ei dus iets meer of minder vocht merk je niet (prei is bij het erin gaan natter dan de sperziebonen). Vandaar de paneermeel sowieso :)...

      Verwijderen
  14. Het ziet er lekker uit Adrianne!!
    Tips heb ik niet voor je helaas.
    Ik maak zulke taarten nooit.
    Veels te veel als je alleen bent.
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen