Pagina's

dinsdag 27 juni 2017

Zindelijkheidstraining - #afvalvrij

Hier hebben we de zindelijkheidstraining al gehad, Christilène is overdag en 's nachts zindelijk dus voor ons is het even niet aan de orde, want Jochanan is er nog niet aan toe (babyzindelijkheidscommunicatie heb ik weleens naar gekeken, maar niet voor mij weggelegd met alle drukte hier in huis. Voorlopig spoel ik dus luiers ;)).

Toen ik echter laatst met iemand sprak over goedkope zindelijkheidstraining bedacht ik ineens dit idee en ik deel het graag met jullie...

Je hebt nodig:
- Oud papier (bijv. een envelop - kan ook een leuke gekleurde zijn, je kunt het zo leuk maken als je wilt)
- Pen/potlood/stift
- Plakband, kneedgum, washi-tape, o.i.d.

En natuurlijk een wc-verkleiner/potje om te oefenen. Vaak kun je deze voor niets krijgen via een weggeefhoek, je vriendengroep (op Facebook), je familie, enz. Het zijn artikelen die maar tijdelijk gebruikt worden en dus erna (uit)geleend kunnen worden. Even een sopje eroverheen en je kunt beginnen. Zelf heb ik een mooie witte wc-verkleiner bij de ruilwinkel vandaan en een potje van m'n moeder gekregen. Zo hadden we er boven en beneden 1. Later hebben we bij Ikea 2 kleine krukjes gekocht (we hebben verhoogde toiletten), zodat Christilène zelf erop en eraf kon zonder hulp. Toen onze toiletbril stuk ging boven hebben we bij Gamma een 'familie-wcbril' gekocht. Aanrader! Dit bestaat uit een gewone wcbril, een kleinere wcbril en een deksel. Ziet er hetzelfde uit, maar superhandig voor kids. Ik zou het meteen weer kopen. Softclose-systeem dus geen geplette vingertjes ertussen. En het schoonmaken valt me 100% mee, ik dacht dat het lastig zou zijn, maar je maakt gewoon 1 wc-bril extra schoon, je hoeft alleen niet meer te klungelen met wc-verkleiner erop en eraf (en weer schoonmaken). Dit is overigens gewoon mijn eigen ervaring, dat kan voor iedereen anders zijn.

De werkwijze voor het maken van het beloningssysteem:
Neem een stuk papier afval. Schrijf de naam van het kind erop. Laat evt. hem/haar de bovenkant versieren. Schrijf er 10 nummertjes op (in het begin kan 5 genoeg zijn, later zal 15/20 volstaan). Bij ieder plasje/poepje op de wc teken je een smiley. Hierin kun je variëren om het leuk te maken. Met knipoogje, brilletje, snorretje, paardenstaartjes, enz.


Bij een volle kaart kun je genoeg eenvoudige, goedkope, minimalistische, afvalloze ideeën bedenken. Ik geef een voorzet:

- Samen een boekje lezen
- Samen een rondje wandelen
- Samen in de zandbak spelen
- Voorlezen
- Picknicken
- Rondje (leren) fietsen
- Voetballen
- Naar de speeltuin
- Stoepkrijten
- In het zwembadje
- Timmeren
- Bloemen/Planten/Groenten ed. zaaien
- Musiceren
- Steppen
- Knutselen
- Opblijven 'tot na de koffie' (ga je gewoon op tijd eten en om 18.15u koffiedrinken :P - dit is hier een favorietje ;)... )
- Enz.

Denk simpel, verplaats je in je eigen kindje. Wat vindt hij/zij helemaal geweldig? Tijd met papa en/of mama vinden vrijwel alle peuters geweldig. Even helemaal alleen voor jezelf alle aandacht hebben. Je kunt bijv. een pot (gewoon een glazen groentepot) neerzetten met foto's en/of picto's van deze activiteiten en het kind zelf laten kiezen.

Wat werkt(e) bij jouw kind(eren) geweldig om hem/haar zindelijk te trainen? Ik ben benieuwd! Alvast bedankt voor het delen van je tip(s)!

11 opmerkingen:

 1. Wij hebben beloningsstickers gebruikt, maar eigenlijk ging het hier heel erg makkelijk. Op een gegeven moment gewoon besloten de luier uit te laten en elk uurtje even op de WC laten gaan. De peuterspeelzaal hielp ook heel ergmee hierin, en toen was ie zó zindelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoon had hier ook wel oren naar, dus wij hebben stickers ingezet en na een week een cadeautje. Hij wilde graag een pop en dat wilde manlief liever niet maar op deze manier had hij er niet zoveel over te zeggen��. Dus de hele week zindelijk, pop uitgezocht en binnen een week was hij weer volledig nat. Paar maanden later weer geprobeerd en weer hetzelfde verhaal. Totdat het duidelijk was naar welke basisschool hij ging en hij ook graag naar deze school wilde was het klaar. Was hij dus wel bijna vier.
  Bij dochter wijzer geworden, dus zonder beloningssysteem luier afgedaan en is nooit weer omgeweest. Ze was onderhand ook al drie geweest en het was nog een paar maanden voordat ze naar school ging. Uiteindelijk heb ik dus ruim zeven jaar in de luiers gezeten met twee kinderen en het leeftijdsverschil van bijna vier jaar��
  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen zoon 15 maanden was liep hij opeens naar de deur van de wc en wilde naar binnen. Omdat hij regelmatig met mij mee ging wist hij wel wat daar gebeurde. Ik snapte eerst niet wat hij wilde. Vanaf dat moment werd hij overdag zindelijk, Met de leidsters van de crèche, moest ik wel in gesprek want ze vonden hem zo jong. Hij wilde het gewoon echt zelf. Een jaar later was hij ook in de nacht droog. Een bijzonder kind. Bij dochter was dat een heel ander verhaal. Bij haar begonnen we vroeg, geïnspireerd door zoon. Zij had daar een mening over en liet die graag horen (brullen als ze op het potje gezet werd). Ook goed, we hebben het later gewoon weer geprobeerd en rond 3 jaar was ze helemaal zindelijk. Beiden hadden in de nacht een korte terugval toen ze net naar school gingen, dat duurde gelukkig niet lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ik me herinner is dat we ze in de zomer een onderbroekje aantrokken thuis en zo voelden ze het als ze plasten. Op die manier verviel het kwartje vrij snel.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig, wat een grandioos idee dat "opblijven na de koffie". Mijn zoontje heeft inmiddels de leeftijd dat hij al kan klokkijken, dus dat gaat hier jammer genoeg niet meer op. Maar, ja elke (kinder)leeftijd heeft zijn charmes en zijn uitdagingen.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen wij ook zo, ze kunnen inmiddels ook klokkijken, maar gewoon het mee koffidrinken vinden ze al geweldig!
   Ineke

   Verwijderen
 6. Bij mijn oudste was zindelijk worden een fluitje van een cent. Bij mijn middelste, nu drieënhalf, is het vreselijk moeilijk. Hij heeft een darmziekte wat één en ander bemoeilijkt. Buiten de fysieke moeilijkheden komen er ook angsten om de hoek kijken. Ik vreesdat het nog wel even duurt bij hem. Jongste, tweeënhalf, heeft wel grote belangstelling voor wc, potje ed. We steunen hem daarin, maar gaan even niet overstimuleren. Bang dat middelste daardoor een knak in het zelfvertrouwen krijgt als jongste eerder zindelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij mijn dochter ging het zindelijk worden overdag vrij simpel. Ze had het snel door en was rond 2.5 zindelijk.We zijn nu echter bijna 2.5 jaar verder (ze wordt in augustus 5),maar het kwartje wil 's nachts nog niet vallen. Iemand nog tips waar wij misschien nog niet aan gedacht hebben? Afwachten en de tijd geven kunnen we afvinken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij laten dochterlief wel even plassen voordat we zelf naar bed gaan, geven haar met het eten slechts een halve beker drinken (de rest moet ze overdag hebben gedronken) en de volgende morgen moet ze eerst naar de wc voordat ze gaat spelen ofzo. Ze zei 'ik ben groot, ik hoef geen luier meer om hoor'. Nog een paar keer nat, maar daarna ging het prima :)...

   Verwijderen
 8. Bij mijn kinderen ging het moeilijk, maar dat is bij autisten vaak zo. Ze nemen de tijd niet naar de wc te gaan, oudste is nu bijna 12 en gaat nog steeds op het allerlaatste moment. Hij doet het niet meer in zijn broek maar piest soms wel heel de wc onder :(
  Met zindelijk maken kregen we wel de gouden tip van de wijkverpleegkundige toen we de ongelukjes helemaal zat waren, 8 natte broeken op een dag is echt niet leuk meer.
  Onderbroek aan, luier er overheen. Dan voelen ze dat ze nat worden en heb jij er (bijna) geen rotzooi van. Werkt ook goed voor s nachts en geen nat bed :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hoorde ik vaker, die onderbroek aan, luier eroverheen. Ik heb dat echter niet nodig, omdat ik wasbare luiers gebruik, dan voelen ze het al.

   Wel lastig als kindjes door een reden (bijv. autisme zoals in jullie geval) problemen hebben met zindelijkheid. Vooral als ze een leeftijd hebben dat ze goed beseffen hoe het bij anderen gaat. Sterkte!

   Verwijderen