Pagina's

zaterdag 3 juni 2017

Minimaliseren - deel 2

Maandag plaatste ik het bericht over mijn nieuwe challenge, nl. 1000 stuks het huis uit voor 't eind van het jaar.

Even vooraf; de spullen van de ruilwinkel heb ik nog niet geteld, dit doe ik vandaag even en dit aantal trek ik er weer vanaf. Voor nu heb ik het aantal niet paraat dus dat komt volgende week!
Gisteren heeft iemand Anoniem gereageerd onder m'n blog over de ruilwinkel. Per abuis heb ik deze verwijderd. Sorry! Plaats het gerust nogmaals, ik heb je reactie nog niet gelezen, maar tijdens het scrollen raakte ik vast een verkeerde knop...

Dinsdag stond de teller op 40. Tijdens het was opvouwen woensdag had ik ineens weer wat dingen:
- 8 oude vaatdoeken (tel ik als 1)
- een keukenset
- aardappellepel
- pannetje van iemand anders die hier al 2 jaar in de kast staat te wachten (mag met toestemming naar de kringloopwinkel)
- Jemako groen doekje (de gele en blauwe doek vond ik zo fijn dat ik in december ofzo een extra set kocht - die raamdoeken zegmaar. Alleen deze groene heb ik nog nooit gebruikt. Schijnbaar ook nog nooit gemist, daar wordt vast iemand anders blij van :))
- 2 puzzels
- 7 handdoeken
Totaal 14 stuks, maakt dus 54 stuks

Donderdagavond zocht ik spullen bij elkaar voor de ruilwinkel, vulde nog een tas met oudere kleding voor de kledingcontainer en maakte de tassen vol. Ik telde het en schrok er zelf van: 80 stuks!! Kleding, oude pyjama's (wilde ik pyjama's voor de kids van maken, heb ik 1x gedaan, ze dragen het hier toch niet, slapen het liefst in een shirtje ofzo, dus ik bespaar mezelf de moeite), wat sieraden (telde ik als 1)
Verder wat truien van Peter die hij niet meer draagt, hup, dat ruimt lekker op.

Doordat ik vrijdagmorgen naar de ruilwinkel ging, was het meteen weg. Vandaag rijd ik even langs de kledingcontainer en probeer ik ook de kringloop even de spulletjes te brengen.

Totaal dus: 134 stuks.

Onverwachts kwam er gisteravond nog wat bij... Het tosti-ijzer :(! We hebben deze ooit gekocht samen ter gelegenheid van onze verloving of zoveel jaar verkering (?) In ieder geval al 7 jaar geleden of langer. Een dubbel ijzer was het, bovenin kon je gewone tosti's maken, onderin grillen. Ik houd van gewone tosti's en Peter van zo'n grill, dus supercombi. Het was een zwaar ding, je kon ze apart opendoen, maar 1,5 jaar geleden brak het deksel af. We plakten er een briefje op 'let op: Deksel zit los'. Geregeld kwam het ijzer even uit de kast voor het verwerken van oud brood of het maken van een luxe lunch (bijv. Hawaï-tosti's met ham/kaas/ananas, mmmmmm wat heerlijk!). Helaas brak gisteravond tijdens het schoonmaken ook de onderkant af. Ajj, zo werden we onbedoeld geholpen met elektrominderen en minimaliseren. Vooreerst koop ik geen nieuwe, ik wil het eens in de pan gaan proberen. Peter wil eigenlijk wel een nieuwe, want in de pan kun je niet zo'n krokante tosti krijgen als bij de grill. Hmm, eens even over nadenken. Mijn moeder heeft er 1 gehad of misschien heeft ze hem nog wel met 3 verschillende platen: 1 voor gewone tosti's, 1 voor grill en 1 voor poffertjes. Die kon je met 1 mooie slag omdraaien; zoiets zocht ik toentertijd, maar die bestonden niet meer. Vooral Christilène is wel gek op poffertjes, maar die pannen zijn best prijzig. Al snel tegen de 30 euro. Vind ik best duur voor die paar keer dat je ze gebruikt per jaar. Alleen die kant en klare poffertjes zijn we niet zo dol op :(... Nougoed, zomaar wat mijmeringen. Met het wegdoen van het tosti-ijzer blijft m'n week steken op 135 stuks. Niet gek voor de eerste week. 

Voor een ieder die denkt: Die 1000 ga je gemakkelijk halen. Hmm, qua hoeveelheid spullen zeker wel ;). Alleen die tijd... Nu ga ik in een vliegende vaart (al met voorbedachte rade ;)), maar er komen weken dat er slechts een enkel ding verdwijnt of zelfs helemaal niks... De achterliggende week had ik best aardig wat te doen, was ik woensdagochtend, donderdag de hele dag en vrijdagochtend weg en heb ik naast opruimen en koken eigenlijk niks gedaan... Zaterdag heb ik m'n laatste 3 trommels was gedraaid, dus je kunt wel begrijpen dat er vandaag aardig wat op me ligt te wachten... Eens zien hoever ik kom. Ik heb begrepen dat de voorspellingen nogal wisselvallig zijn, dus desnoods droog ik het binnen en in een uiterst noodgeval gaat de droger aan. Een droogbeurt kost ong. 50 cent schijnt, maar als ik de luierwas erin doe, heb ik voor die 50 cent dus een week 'nieuwe' luiers. Dat ga ik niet redden met wegwerpluiers uit de winkel. Ik probeer het drogergebruik te beperken. Voorheen gebruikte ik hem nooit, later 1-2 x per jaar, toen Christilène er was 5x en nu misschien 8-10x per jaar. Valt best mee toch :)? Ik ga nog wel een keer op zoek naar een extra Curver wasmand. Ik kom nu steeds een mand tekort (m'n strijk verzamel ik ook erin, vaak van 2 of 3 trommels en dan 1x per 1,5 tot 2 weken strijk ik alles in 1x weg). Ach, een boodschappenkrat functioneert ook, maar in m'n opruimbuien heb ik die juist daarvoor weer nodig :)...

Samenvattend: 135 stuks dus weg en nog een hoop huishoudelijk werk op de lijst. 
Zo zie je maar; ook ik kan echt niet alles tegelijk ondanks dat sommigen dat wel denken ;)...

Voor degenen die meedoen; is het jullie al gelukt om 1 of 2 dingen weg te doen? Of nog meer zelfs? Of ga je volgende week beginnen? Of haak je later aan? Heel veel succes!

28 opmerkingen:

 1. Door jou 'opruimwoede'ben ik deze week ook begonnen....ik heb het niet bijgehouden,maar er is al heel wat weg inmiddels! Gistermiddag de knutsel en kleurlaatjes van de kids eens doorgespit...ze hebben er 7,ik denk dat nu alles in 4 laatjes past (ik heb de spullen gesorteerd in de laatjes zitten)
  Het is gewoon een opluchting als er zoveel weg kan!
  Groetjes Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Mieke, doe je goed! Ohhh, die knutsel- en kleurrommeltjes zijn zoooo herkenbaar... Daar moet ik ook nog stevig doorheen. Qua omvang is het niet zoveel, maar qua 'rust' voor zowel jezelf (steeds de ergernis van de rondslingerende rommel) als voor je kids (niks kunnen vinden, niet weten waar ze mee moeten spelen) is het wel een superactie! Ga zo door!

   Verwijderen
 2. Ik ben er al langer mee bezig :) , heerlijk het wordt steeds opgeruimder.
  veel gaat naar de kringloop. want als ik zelf iets nodig heb ga ik daar ook heen. niet alleen voor het geld maar ook omdat ik het zo zonde vindt dat er zoveel wordt weggegooid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker hè? En alles wat weggaat komt lekker niet meer terug, hoef je niet meer op te ruimen, schoon te maken, af te stoffen, in handen te hebben, enz. Heerlijk! Hier is ook al aardig wat weg, zo'n 1000 stuks denk ik (niet geteld, maar op de gok, kan 900 zijn of 1300, ik weet het niet ;)). Nu ga ik dus wel tellen en nog 1000 wegdoen :)...

   Leuk dat je ook 'kringloopt'! Hier dus ook. Of ik koop via Marktplaats of Facebook. Maar 2ehands in het algemeen is favorietje hier :)...

   Verwijderen
 3. Ook hier van de week 4 tassen naar de kringloopwinkel gebracht.
  En jeee een lamp voor 2.50 waarbij ik kan breien gekocht want de mijne was kapot gevallen en 8 boeken en een elektrische eierkoker.
  Voor ons fijn kost geen gas en we hebben eigen zonnepanelen.
  Zo breng je wat en zo koop je er wat nuttigs voor terug.
  Tweedehands wel te verstaan.
  En we gaan weer gewoon verder met opruimen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohh, goed zeg! Echt superidee om je zonnepanelen op die manier uit te buiten en zelfs daardoor je gasverbruik terug te dringen :)! Doe je goed! Hier is het gasverbruik erg laag (ik kook elektrisch). Vorig jaar nog geen 400 m3 voor ons 4-en in een tussenwoning van zo'n 140 m3 ofzo. Ik denk niet dat ik dat nog veel verder omlaag kan krijgen ;)...

   Succes er verder mee, je bent goed bezig!

   Verwijderen
 4. Ook een lekkere start gemaakt, 55 stuks weg inmiddels, waarvan ook grote dingen: kussens, dekbed, dat geeft ook meteen een stuk meer ruimte! Heerlijk! Bedankt dat je me hebt aangestoken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel goed idee van die kussens en dekbed! Ik heb inderdaad ook nog een dekbed, ligt nog even te wachten, ik weet er iemand voor, die kan er de dieren blij mee maken, dus dan breng ik het een keer langs. Meteen vuilniszak minder :)...

   Verwijderen
 5. Gisteren nog een sportbroek weggedaan en ik verwacht vandaag nog het één en ander uit de vouwwas weg te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig! Het is heerlijk weer in ieder geval, dat helpt alvast om 'in the flow' te komen :)!

   Verwijderen
 6. Hoi,
  Ik wil ongevraagd �� een tip geven:
  Een stevig klapkrat als wasmand.
  Ik zet m bij de wasmachine, past perfect onder het deurtje om alke was er zo in te laten vallen vanuit de machine. Makkelijk om mee te nemen.
  En superklein om op te bergen ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, die heb ik dus nu in gebruik, maar ik vind het juist niet zo fijn ;)... Ik heb een 7kg trommel, doe de machine altijd goed vol en ik kan het niet houden in m'n klapkrat (teveel) en dragen moet met 2 handen, want zoals die heupwasmand heeft mijn klapkrat niet zo'n halve ronding dat je hem naast je kunt dragen (1 hand voor de leuning...) Ik heb m'n kratten in gebruik nu voor het opruimen, vind ik ze handig voor, hup naar de kringloop in de krat (maken ze meteen leeg, laten erin zitten wat ze niet kunnen gebruiken en dat kan ik soms alsnog weggeven of op de juiste manier scheiden. Volgens mij gaat alles bij restafval bij de kringloop en scheiden ze niet alles).

   Niettemin; dank voor het meedenken, erg lief van je!! Anderen hebben er vast wat aan!

   Verwijderen
 7. Verder ben ik nog niet begonnen aan de chalkenge omdat ik vanaf masndagochtend ziek was.
  Vandaag lijk ik me beter te voelen. Dus misschien kan ik vandaag beginnen.
  Ik lees wel dat het persoonlijk is hoe je telt, 8 theedoeken vind ik wel 8 dingen.
  Iedereen veel plezier en succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal goed! Ieder doet het op de eigen manier! Alles wat weggaat, is maar weg :)... Beterschap, hopelijk voel je je snel weer de oude!

   Verwijderen
 8. Ben ik al een tijdje bezig. Doe elke dag een klein klusje (mijn rug geeft anders problemen) maar wat er al is opgeruimd en wat is weggedaan geeft ruimte en rust. Kan er echt van genieten van een last waar niet alles uit valt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe je goed! Hier ook elke dag iets, maar soms ook 2 dagen niks ;). Geeft niks, mijn motto is 'ook slakken komen bij de finish'... Zelf kan ik ook niet zo hard :). Succes ermee!!

   Verwijderen
 9. Goed zeg! Maar in het begin gaat het hard, later is het meer nadenken of je het wil missen of niet. Bij jouw challenge van 1000 zou ik sieraden wel per stuk tellen. Ze worden 2e hands ook per stuk verkocht. Succes en leuk om te lezen.Gr Theda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, dat is zo! Het zat al zo bij elkaar in het zakje; klaar om weg te doen, maar er was nog niet van gekomen. Ik heb het dus al langer geleden uitgezocht en vond het daarom nu '1', omdat ik er geen tijd in had gestoken ;)...

   Verwijderen
 10. Ik volg jouw blogs al een tijdje. Erg leuk om inspiratie op te doen! Toevallig probeer ik ook van 50 Euro per week boodschappen te doen (vorig jaar gestopt met werken en nu zorg ik met veel liefde voor onze kinderen van net 2 en net 4). Ik doe mee met het minimaliseren! Al een slag gemaakt, maar er kan altijd meer weg :) Leuk om het aantal bij te houden, werkt ook weer inspirerend. Bedankt voor je mooie blogs! Fijn weekend. Groetjes, Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Tamara! Heel leuk dat je komt kijken en meedoet met minimaliseren. Hoe bevalt het gestopt zijn met werken je? En lukt het je om rond te komen van die 50 euro?
   Jij ook een fijn weekend! Groet, Adrianne

   Verwijderen
  2. Stoppen met werken is de beste beslissing die ik samen met mijn man heb genomen. Natuurlijk moet het wel qua salaris kunnen, maar het geeft ons gezin zoveel rust! Het lukt om rond te komen, maar wat ik wel lastig vind, is het kopen van aanbiedingen. Onze kinderen hebben een melkallergie en als de amandelmelk dan eindelijk weer in de aanbieding is, wil ik groot inslaan. Maar dat heeft dan weer zijn weerslag op het budget van een aantal weken (ik verspreid de kosten over een aantal weken). En koemelkvrij eten is soms wat duurder.

   Hoe gaat het minimaliseren? Ben heel benieuwd. Ik ben bij de 30 artikelen.

   Fijne avond. Hartelijke groet, Tamara

   Verwijderen
  3. Ha, Je kunt havermelk maken van havermout? Dat is een stuk voordeliger. Sommigen maken er pannenkoeken van en van de pulp kun je weer die havermoutplaatkoek met appel maken die ik (gisteren?) deelde hier op m'n blog :). Hier ook gestopt met werken ja, maar ik deel je dilemma! Koemelkvrij eten is inderdaad soms duurder, niet altijd is mijn ervaring. Roomboter is fors duurder (bijna dubbele) dan goedkope koemelkvrije margarine bijvoorbeeld, maar de melk is wel weer duurder. Koekjes zijn vaak koemelkvrij goedkoper dan gewoon. Of zelf maken en invriezen? Minimaliseren gaat goed, niet heel veel hoor, ik heb nog niet geteld, dus moet je het antwoord schuldig blijven ;)... Jij ook een fijne avond!

   Verwijderen
 11. Het schiet al lekker op met ruimen.
  Zo kom je wel gauw aan een eind.
  Wel jammer van je handdoeken.
  Kan je goed gebruiken naar het strand. Desnoods als dweil gebruiken.Misschien een tip.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Jannie, Ik heb een paar hele mooie strandlakens... 1 gekregen van m'n tante, 1 gekregen voor m'n diploma van een vriendin en zo nog wat. Kortom: Echt genoeg ;). Hetzelfde geldt voor dweilen, ik heb alleen in de keuken vinyl en op zolder laminaat. Die dweil ik met een Jemako-doek (gewoon die natte raamdoek) of met een oude theedoek ofzo. Ik heb een 3-tal handdoeken nog bewaard om een kraamcadeautje van te naaien. Ik heb echter recent weer badstof gekregen :P, dus echt even genoeg om nog een jaartje vooruit te kunnen en waarschijnlijk nog langer ;). Dankje!
   Groetjes, Adrianne

   Verwijderen
 12. Gekochte poffertjes kun je even in een pan "opbakken". Nu vinden we ze hier ook veel lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je tip! Lief dat je meedenkt!

   Hmm, ik denk dat we ze niet zo lekker vinden i.v.m. de vele toevoegingen... Maar liefst 15 ingrediënten zag ik bij de supermarkt :(... Met melk, ei, gist, bloem en een snuf zout heb je 1/3 van de ingrediënten maar net zo lekker...

   Toch dankjewel voor het meedenken, dat waardeer ik echt!

   Verwijderen
 13. Wat een leuke weblog! Ik ga hier op deze website ook verder teruglezen.

  Ik ben hier ook aan het opruimen. Het lucht zo ontzettend op! En ik heb een doel, ik wil op zoek naar een nieuwe woning. En dan wil ik geen overtollige spullen meeverhuizen.

  Grappig van de pannetje van iemand anders dat al twee jaar bij jullie in de kast stond! Bij jullie was het waarschijnlijk geleend, goed dat jullie toestemming hebben gevraagd om het weg te geven.

  Een van mijn valkuilen is spullen overnemen van mensen die van die spullen af willen.

  Laatst heb ik servies weggedaan dat ik tweedehands kreeg toen ik net op kamers ging. Langzamerhand ging ik servies naar mijn eigen smaak kopen. Toen ik ging verhuizen vroeg ik of diegene van wie ik het tweedehands servies had gekregen het terug wilde, omdat ik zelf inmiddels anders servies had gekocht. Diegene reageerde zo van het is wel van dat familielid geweest. Toen gaf ik het aan dat ze het servies kon komen terughalen, maar toen het zover was belde diegene af omdat ze moe was. Uiteindelijk is dat oude servies meeverhuisd en heeft bijna twintig jaar in de berging gestaan. Laatst heb ik het aan de Kringloop gegeven.

  Dit is bij mij een struikelblok. Er was iemand die ook een avond open huis hield om boeken weg te geven, de rest zou de volgende ochtend worden opgehaald. Uit schuldgevoel ging ik naar die avond, en had een aantal boeken meegenomen die nu al weer bijna twee jaar in mijn berging staan. Binnenkort gaan die boeken alsnog naar de Kringloop, als ik niet was langs geweest waren die boeken twee jaar geleden al naar een kringloopbedrijf gegaan.

  Ik wil graag meedoen met die 1000 spullen weg challengers voor het einde van dit jaar, daar kom ik vast wel aan. Maar hoe houd je het bij? In een schriftje of zo?

  Groetjes, Chantal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Chantal,

   Leuk, welkom op m'n blog! Een prachtig doel heb je!

   Nope, dat pannetje was niet geleend. De dame in kwestie at bij ons - nam haar gekookte soep voor ons mee, kwam ten val, verhuisde en iedere keer vergat ik het nieuwe telefoonnummer te vragen aan een familielid. Gelukkig wist ze het zelf al niet meer en vond ze het prima dat het naar de kringloopwinkel ging ;).

   W.b. die 1000 spullen: Zelf houd ik het bij op m'n blog, maar inderdaad in een schrift of Excellijst kan ook, wat je zelf fijn vindt :).

   Succes!

   Verwijderen