Pagina's

zaterdag 23 december 2017

Broden bakken - extra tips!

Geregeld krijg ik de vraag hoe ik het voor elkaar krijg om 3 broden tegelijk te bakken. Het is eenvoudig, dus ik deel het graag met jullie...

Mogelijk heb je m'n eerdere blogs omtrent brood bakken, brood snijden en broodzakken gemist, lees gerust nog eens terug. 

Voor het water afmeten gebruik ik de shaker van 500 ml. De 2 onderste gebruik ik voor de eerste rijs van de broden, oftewel de deegbollen. 

De ingrediënten zet ik klaar en zelf gebruik ik van die kleine gistblokjes (42 gram) altijd een kwart. Ik snijd ze dus in vieren en houd altijd iets over. Dat doe ik in een klein bakje terug in de koelkast. Ik vind het praktischer dan iedere keer m'n gist afwegen. Nu gebruik ik gewoon een blokje per keer. Zal de ene keer 9, de volgende keer 11 en dan weer een keer 10 gram zijn. Prima :)...


Ik start gewoon met alle ingrediënten in de broodbakmachine:

De hoeveelheid is echter teveel voor de machine, waardoor ik met een spatel even een keer alles omschep. Voor kneden kan er prima een grotere hoeveelheid in, maar een geheel brood bakken zou niet gaan, dan rijst hij de pan uit :P...

Programma aan, gewoon een simpel programma, na 20 minuten is het kneden klaar en geeft de machine een piep, dan breek ik het programma af ('stop') en ......

... stort de deegbol in een bak. Ik vind deze 2-liter maatkan van Tupperware fijn, de ruimtebollen gebruik ik ook graag voor de deegbollen. Theedoek erover en klaar.

Nog een keer alle stappen van hierboven, in de 2e bak doen en de theedoek er weer overheen

Daarna weer alle stappen voor het maken van de deegbol, maar voordat ik de deegbol uit de machine haal, kneed ik het eerste deeg (die ik als eerste heb laten kneden) even door, laat het een paar minuten liggen en vorm het dan voor in het broodbakblik. Dit eerste brood gaat bovenin de koelkast. Zo heb ik de eerste kom weer vrij en kan mijn 3e bol daarin.

Tijdens de eerste rijs probeer ik altijd thuis te zijn of in de buurt van huis. Dit doe ik omdat het proces vrij snel gaat. 20-30 minuten kan ik even doorkneden, vormen en weer door. Tijdens de 2e rijs ga ik gerust de kinderen van school halen. Dan ben ik een uur van huis, maar in de eerste rijs kan dat dus niet... 

Nou, het eerste brood staat dus in de koelkast, andere 2 in de kommen. Na ong. 20-30 minuten kan bol nummer 2 eruit. Dezelfde stappen als net en ook dit blik verdwijnt in de koelkast. 

Dan weer 20-30 minuten wachten op de 3e, weer hetzelfde, alleen dat gevormde brood verdwijnt niet in de koelkast, maar blijft op het aanrecht staan. Ik leg er altijd een theedoek overheen, omdat er soms weleens vliegjes op af komen. 

Ik houd dan een beetje in de gaten wanneer ze ongeveer gelijk zijn en zet dan de 2 broden vanuit de koelkast bij het brood van het aanrecht. Een deegbal koelt langzaam terug, maar hoe koeler hoe langzamer het rijst en hoe warmer hoe sneller het rijst. In het begin bakte ik er 2 tegelijk. Ik mat m'n ovenrooster op en er bleken 3 blikken naast elkaar te passen. Dat scheelde stroomkosten en tijd, want nu bak ik 2x per week 3 broden en anders bakte ik 3x per week 2 broden... Zelf gebruik ik de broodbakblikken van de Blokker. Ik begrijp van anderen dat de broodbakblikken van Action breder zijn en hierdoor met 2 naast elkaar in dezelfde oven passen. 

Toen ik echter 3 broden tegelijk ging bakken, had ik steeds dat de eerste heel groot werd, de 3e nog niet boven het broodblik uitkwam en zo steeds ongelijke broden kreeg. Nu gaat het dus mooi gelijk op door dit simpele trucje. 

De keer dat deze foto gemaakt had, hadden we 'haast'... Het was al laat in de avond en bakken duurt na volledige rijs nog 3 kwartier, daarna nog afkoelen en snijden... De 2 rechter broden zijn dus eigenlijk te snel uit de koelkast gehaald, waardoor je ziet dat de linkse net iets minder gerezen is. In de praktijk bak ik veelal overdag en kan ik ze goed op hetzelfde niveau krijgen :)... En na de foto heb ik ze nog door laten rijzen natuurlijk en daarna in de oven. 

Nog meer trucjes om je brood sneller te laten rijzen: Op de verwarming of in de zon zetten (denk aan een theedoek eroverheen, anders droogt het uit), meer bloem gebruiken in verhouding tot volkorenmeel - bloem rijst feller, meer gist gebruiken (zelf gebruik ik dus maar zo'n 10 gram, iets meer kan prima maar niet té veel natuurlijk). En voor langzamer rijzen kun je koude ingrediënten gebruiken, bijv. water uit de koelkast, boter uit de koelkast, enz. i.p.v. op kamertemperatuur. Je deeg koelt dan een iets terug waardoor het langzamer rijst. Nu is dat laatste lastig als je een broodbakmachine gebruikt voor het kneden. Door het continu ronddraaien warmt het deeg vaak sneller op dan met de hand kneden is mijn idee. M'n deegbal is altijd lauw als ik hem eruit haal.

Hopelijk heb je er iets aan :)! Mijn laatste volkorenmeel is op, dus we gaan over op iets anders. En wat dat allemaal is? Dat is nog een verrassing... Klinkt spannend, maar om eerlijk te zijn weet ik het zelf nog niet ;)... Ik voel het meeste voor de ham-kaas-broodjes (zonder ham, heb ik niet in huis ;)) uit het boek Brood uit eigen oven die ik voor m'n verjaardag kreeg. Ik ben gek op kaasbroodjes en wil het weleens proberen... Heeft iemand deze al eens geprobeerd?

Ik heb voor komende week weer zooooveel blogonderwerpen... Ik moet eens even wat ik het eerste en laatste zal doen. En even zoeken in het kerstpakket van Peter of daar een blikje tijd bij zat ;)...

Bak jij weleens zelf brood? Ga je nog een Kerststol bakken :)? Ik niet denk ik. Ik heb er 1 gekregen (hierover later meer). Met z'n 4-en kunnen we daar het hele weekend mee vooruit...

Iemand vroeg waarom ik niet m'n broden per stuk bak in de broodbakmachine: Omdat de broden dan een stuk kleiner zijn (zo'n 700 gram) dan wanneer ik ze in een broodbakblik bak (1100 gram). Ik moet dan vaker bakken. Om die reden bak ik nu 2x per week i.p.v. 9x de broodbakmachine aan :)...

25 opmerkingen:

  1. Bedankt voor deze tips. Ik ben geen ster in broodbakker. Heb het al vaak geprobeerd, maar met matig succes en dan is er niet veel lol aan.
    Ik denk dat het aan de gist ligt. Ik zal eens kijken of ik blokjes gist kan kopen.
    Dus nee, ga geen brood bakken voor Kerst. Heb gratis banket en gevuld brood in huis gehaald met gespaarde munten van de bakker. Wel maakte ik zelf een viennetta boomstam. We eten beide kerstdagen bij familie.
    Hele fijne feestdagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Brood bakken doe ik (niet)meer.
    Een kerststol vinden we heerlijk maar ook die bak ik niet zelf.

    Goede kerstdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien dat ik het weer eens ga doen. Ik maakte vroeger wel broden uit de broodbakkerijen, maar heb deze uiteindelijk weg gedaan. Het nam zoveel ruimte in beslag. Kun je niet gewoon het kneedwerk met een handmixer doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Broden uit de brood bak machine, wilde ik schrijven. Lang leve auto correct.....

      Verwijderen
    2. Een handmixer is niet krachtig genoeg, om die reden heb ik een broodbakmachine...

      Verwijderen
  4. tja, ik kan me voorstellen dat het leuk is, en dat het lekker brood oplevert, maar als je op zoek bent naar een blikje tijd, denk ik: koop gewoon je brood, dan heb je die tijd voor andere dingen beschikbaar. Het brood wat jij maakt zal vast goedkoper zijn dan in de winkel, maar er gaat zo te lezen wel heel veel tijd in zitten (tel ook de tijd mee die het kost om meel te halen en zo).
    Ik wens jullie fijne Kerstdagen, en kom volgende week zeker weer langs om je berichtjes te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedkoper is de laatste reden voor mij om zelf brood te bakken. Daar kwam ik pas achter toen ik het ging uitrekenen voor m'n blog wat het kostte ;). Ik ben het zelf gaan doen, omdat het voedzamer, gezonder en lekkerder is. Ook is het makkelijk, omdat je nooit 's avonds hoeft te denken 'o, ik heb geen brood meer'. Ik kijk altijd al van tevoren en kan eventueel terstond nog iets bakken, omdat ik altijd genoeg in huis heb...

      Qua tijd: Ong. 5-10 minuten per 3 broden nu ik de routine heb. Ik plan het gewoon op een ochtend of avond als ik thuis ben of als ik niet hoef te rijden naar school. Ik zuig ondertussen de kamer, ruim de vaatwasser leeg, verschoon de bedden, enz. Ik ben niet continu ermee bezig. Meel haal ik maar een keer of 4 in het jaar. Dat blijft gelukkig lang goed.

      Voor mij zijn al deze dingen samen de reden om brood te blijven bakken. De grootste tijdwinst zou voor mij te behalen zijn in het volledig stoppen met bloggen :P... Haha, daar gaat zooooveel tijd in zitten. Maarja, dat vind ik ook zoooo leuk om te doen ;)...
      Jij ook fijne dagen!

      Verwijderen
  5. Wij bakken altijd zelf ons brood. Meestal met de machine, soms in combinatie met de oven of helemaal uit de hand. Straks begin ik aan de kerststollen. Het amandelspijs staat al een maandje te rijpen in de koelkast. Ook zelf gemaakt. Ik wens je alvast mooie dagen toe, samen met je gezin!
    groetjes, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je voor de uitleg! Ik ga het na de vakantie eens proberen!
    Groet Mirjam.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heb jij nooit dat je deeg wat rijst aan je theedoek plakt ? mij is dat een paar keer overkomen , ik strooi daarom wat bloem bovenop het deeg of doe er plastic folie over .Wat deeg van een theedoek afhalen , ook al laat je het drogen het is een naar klusje. Fijne dagen vanuit Roemenie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ga ook maar weer zelf brood bakken, bedankt voor t delen , eenvoudig en duidelijk 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben de laatste tijd ook weer aan het bakken. Mijn korst wordt alleen bij altijd zo hard en dik (?). De smaak in verder wel goed en binnenin ook. Heb jij enig idee hoe dit komt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wel. Dek je broden aan de bovenkant tot tien minuten voor einde baktijd af. De laatste tien minuten, een kwartier mag ook, haal je de afdekking er af.
      afdekken met een bakplaat of aluminiumfolie er boven.

      Verwijderen
    2. Het zou kunnen zijn dat de oven niet heet genoeg is? (bij het erin schuiven van de broden of onderweg) dan heb je een langere vaktijdschrift waardoor de korst uitdroogt...

      Verwijderen
    3. Een bakje met water in de oven zetten, om de luchtvochtigheid te verhogen werkt ook.

      De korst na het bakken meteen met een kwastje met water bevochtigen.

      Verwijderen
    4. Ik dek inderdaad de broden af met een theedoek, zet de oven op 220 graden. Bij het erin zetten, doe ik de temperatuur terug naar 200 graden. Ik doe geen water erin (heeft me laatst een ovenschaal gekost :(...). Wellicht eens vragen op de FB-groepen over brood bakken?

      Verwijderen
  10. Ik bak al ongeveer 35 jaar zelf ons brood dus nog van lang voor de rage van het zelf broodbakken. Ik laat mijn kenwood het deeg kneden en bak daarna in een heteluchtoven. Ik kan per bakbeurt 6 broden bakken : 3 bakvormen naast elkaar op 2 verschillende baklagen.
    Aangezien ik 6 broden per keer bak, kan ik de kostprijs vna de verbruikte elektriciteit verdelen over 6 broden. Ik bak bovendien altijd op nachttarief dus dat komt nog goedkoper uit.
    Eens de broden zijn afgekoeld, snijd ik ze en verpak ze per dagportie om te diepvriezen.
    Ik denk niet dat zelf broodbakken veel goedkoper uitkomt of brood kopen maar wij vinden mijn zelfgebakken brood veel lekkerder en het is wellicht ook voedzamer.
    Als ik brood bak in het stookseizoen moet de chauffageketel minder vlug aanslaan aangezien de ovenwarmte de temperatuur in de keuken toch ook opwarmt dus dat is ook een mooie besparing.
    Ik werk nooit met broodbakmixen omdat ik die eerst en vooral veel te zout en veel te duur vind. Ik heb meerdere bloemsoorten in huis die ik dan zelf meng.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 6 broden kan ik niet kwijt, daar is mijn oven niet hoog genoeg voor. Ik ga binnenkort 4 stuks proberen n.a.v. tips hierboven :)...

      Verwijderen
    2. Adrianne,
      Ik bak ook vaak "gemarmerde" en "spiraal" broden : ziet er leuk uit en voor je begint te snijden, weet je nooit welk motief je te zien krijgt. Ik gebruik daarvoor 2 verschillende soorten deeg : deeg voor wit brood en heel donker deeg.
      Voor ene gemarmerd brood verwerk ik gewoon de twee klompen deeg tot een klomp zonder echt nog te kneden. Voor een spiraalbrood rol ik beide deegklompen uit tot een lap. Ik leg als buitenste de witte lap deeg, daarna de donkere erbovenop. Ik druk beide lappen goed op elkaar en rol ze daarna samen op, deegklomp nog goed in model brengen en laten rijzen.
      Die spiraalbroden zijn ook heel decoratief (als dat van een brood kan zeggen tenminste) en onze kleinkinderen vinden het leuk om gestreepte of gevlekte broden te eten.
      Als je vier bakvormen naast elkaar in je oven probeert te zetten, moet er bij een heteluchtoven wel nog voldoende ruimte tussen de bakvormen zijn zodat de hete lucht voldoende kan circuleren.
      Eigenlijk kan ik in mijn oven 8 broden ineens bakken maar sinds de kinderen het huis uit zijn, doe ik dat niet meer omdat de hoeveelheid brood dan te groot is.Met 6 broden kom ik mooi de week door en kan de in het weekend een nieuwe lading bakken op nachttarief. Toen ik per bakbeurt 8 broden bakte, gebruikte ik per baklaag 3 van die bakvormen zoals op je foto en 1 bakvorm die iets smaller maar wat langer was want 4 dezelfde vormen pasten niet naast elkaar.liesbet (anoniem van hierboven)

      Verwijderen
  11. Bedankt voor de tip! Heel slim. Ik ga het ook eens proberen.
    Groetjes Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Door een artikel in de Gezinsgids of Terdege ben ik op je blog terecht gekomen. Wat leuk om te lezen. Deze broodbaktips ga ik eens proberen. Ik heb dezelfde bbm en dus kleine broden...ik wist niet dat je meer erin kon kneden. En 2 of 3 broden tegelijk zou natuurlijk ideaal zijn. Hoe houd jij je broden vers? Ik vind nl dat mijn eigen brood zo snel droog wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vries het in - gesneden in m’n stoffen zakken. Bij ontdooien haal ik eruit wat ik nodig heb en doe ik het in een vershoudbak bijv Tupperware.

      Verwijderen
  13. van welke stof maak jij de broodzakken. helen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 100% katoen. Kan ook biokatoen zijn of oud laken/dekbedovertrek/overhemd/oid. Let op; ontdooien of vers houden van brood in een vershoudtrommel, invriezen in deze stoffen zakken gaat prima maar anders droogt het uit.

      Verwijderen