Pagina's

zaterdag 8 september 2018

Zusterschortje - weer een cadeau

Christilène werd uitgenodigd op een kinderfeestje. Meteen bij het ontvangen van de uitnodiging belde ik de mama om te vragen waarmee we de jarige konden verblijden. Als ze dan iets waardeert dat zelfgemaakt is, heb ik tijd voldoende om eraan te werken. 

Een zusterschortje was een meer dan welkom cadeau, dus ik ging weer aan de slag... Al eerder schreef ik er een tutorial van, dus mocht je zoiets zelf willen maken, kijk vooral even terug. Het is echt heel simpel, ook als je amper kunt naaien!

De witte stof is van een oud rok van mijzelf, het rode is een restje canvas. Het elastiek heb ik lang geleden voor 79 cent bij Zeeman gekocht (voor 10 meter, dus voor een kleine 20 cm betaal je 2 cent...). Garen had ik allemaal nog.

Wat verband, een zwachtelrol en een mitella in de schortzak, netjes opvouwen en klaar:

Voor extra stevigheid van de hoek, een leuk effect en omdat het hoekje anders misschien los kon gaan heb ik er kruisjes op genaaid:

En klaar :)... Weer met zo'n elastiek in het lint voor over het hoofd, zodat ze het gemakkelijk zelf kunnen aantrekken. 

Ik heb begrepen van Christilène dat de jarige er ontzettend blij mee was... Leuk dat die kleine meiden nog zo blij zijn met zoiets :). 

Waarom bel ik de mama van tevoren? Omdat ik niet met een kleurboek aan wil komen bij iemand die er nog 5 heeft liggen, geen keukenschortje wil geven terwijl ze er al 1 hebben of strijkkralen wil geven terwijl ze van iemand anders dat ook krijgen. Door even te bellen en te vragen wat ze willen weet ik zeker dat ik iets maak of koop waar ze hoogstwaarschijnlijk blij mee zijn :)...

Qua besparing moet je dit alleen doen als je het leuk vindt om de tijd erin te steken. Eerlijk is eerlijk, even snel naar de winkel sjezen voor een cadeaubon van 5 euro is sneller dan zoiets maken als hierboven. Ik heb er echt plezier in om zoiets te maken, haal er nieuwe energie uit en ook al kost het me dan een ochtend, ik vind het echt leuk om te doen... Als je de uren rekent is het een prijzig cadeautje, maar dat weegt voor mij dan even niet op tegen het blijde dametje...

Iemand nog tips voor jongens zelf cadeautjes te maken voor een kinderfeestje? Geregeld krijg ik die vraag, mogelijk kan ik eens een blog eraan wijden :)... 

22 opmerkingen:

  1. Knikkerzakken zijn redelijk eenvoudig. Leuk stofje, gekleurd koordje en ergens een stukje witte klaroen opnaaien en daar met textielstift de naam opschrijven.
    Ik heb ook wel gymtassen gemaakt voor jongens en dan met een contrasterende kleur de eerste letter van hun naam er groot opgenaaid. Een heel persoonlijk cadeautje, maar ze moeten het wel nodig hebben en niet al 3 gymtassen hebben liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk zeg!!
    Voor jongens: van hout een gereedschapskistje maken, soldatenkleding naaien, houten voertuig maken (wel veel werk ��)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wel eens zelf baby born kleertjes genaaid met pampertjes. Enorm veel werk,maar ze waren er blij mee.
    Pampertjes op zich niet zoveel werk en vallen ook in de smaak.
    Later nog wat voor de bazar van de kerk gemaakt, maar levert te weinig op.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben een zwemtas aan het maken van een oude spijkerbroek. Zo'n tas met touwtjes.
    Groet Tetsje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. tip voor jongens en meisjes die van lego houden:

    een meeneem doosje voor lego, kan gemaakt worden van bijvoorbeeld een(tweedehands) koffertje, broodtrommel, bakje met deksel, in het deksel plak je een legoplaatje en in het doosje doe je lego.(google: diy lego doosje)

    Lego is nieuw best prijzig,met wat geluk is dit tweedehands betaalbaar te vinden.En soms heb je wel bij de kruitvat ofzo alle speelgoed 50% extra korting en kun je een doosje nieuw scoren voor een klein prijsje,
    Ik vond laatst bij de kringloop een zak vol legofriends in zeer goede staat voor een paar euro.
    Je kan ook in een houten dienblad een legoplaat plakken, zodat daarop gebouwd kan worden.

    andere tips: zelf een spelletje maken bijvoorbeeld memory of zo'n hengelsetje met magneetvisjes.
    groeten An

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor mijn zoon heb ik jaren geleden eens een oud prikbord groen geverfd. Daarna met een witte marker de lijnen van een voetbalveld erop getekend. Heel simpel, maar was een groot succes. Hij zit inmiddels allang op het VO, maar het prikbord wordt nog altijd gebruikt (eerst voor voetbalvaantjes, plaatjes etc. Nu voor schoolroosters e.d.) en mag niet weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor jongens maar ook meisjes leuk: van een oud t-shirt een superheldencape maken. Zie Pinterest ;-)Met bijv. vilt of stof van een ander t'shirt kun je m dan versieren met een zelfbedacht 'logo'. Voor mijn dochter bijv. een paarse bliksemschicht en hartjes. Superkracht: vriendschap :-)

    Van toiletrollen maak je er dan van die 'cuffs' bij met hetzelfde logo.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk om te lezen over al die zelfmaak-cadeautjes! Alhoewel ik even moest opzoeken dat cuffs manchetten zijn.
    Maak nu nog dingetjes zelf voor de verjaardagen van de buurvrouwen. Van naalden- of papierenzakdoek mapjes tot gastendoekjes met patchwork en andere kleine dingetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat leuk! Ik ben niet zo heel creatief, maar probeer wat creatievere cadeautjes te bedenken.... Door omstandigheden moeten we met wat minder doen, en daarnaast vind ik een cadeaubon gewoon niet leuk meer. Voor een kinderverjaardag hou ik het meestal simpel. Goed idee, om eerst de moeder van de jarige te vragen wat het kindje leuk vind. Die ga ik ook maar 's invoeren.
    Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk om te lezen al die zelfmaak ideetjes. Voor Jongens is het inderdaad lastiger. Ik had laatst mooie keycords gehaakt met de kleur spijkerblauw en wat dikker garen een stevige sleutelhanger doet het ook altijd goed voor jongens met een nagemaakte voetbal bijvoorbeeld witte bal met zwarte vlakjes het kost even tijd, maar een gehaakte rand aan een badhanddoek is voor alle leeftijden leuk van baby tot volwassen en dan met textielstift de naam van de persoon in kwestie erop het doet altijd zijn nut of het nu voor de zwemles is of mooi in de badkamer hangt zeker als de eigen naam er met een mooi sjabloon is opgezet wordt dat erg gewaardeerd. Een mooie gehaakte rand hoeft niet altijd, maar is vaak toch net even een extra mooi cadeau. En je cadeau wordt gebruikt. Iedereen heeft tenslotte een badhanddoek nodig. En erg duur zijn ze niet je kunt ze voor 3 a 4 euro bij de hema of zeeman of soms wel bij een supermarkt scoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk zeg! Voor jongens is een gereedschapschortje ook altijd leuk. ( bijv aan een oude leren riem) voor een hamer en schroevendraaier.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Cadeau ideeën voor jongens:
    - Heus kindergereedschap, bv handboor, hamer in kinderhandformaat (www.opzijnplek.nl)
    - Klemmen om doeken ed vast te maken bij het bouwen van een hut!
    - Een 'riem/heuptasje' van een oude spijkerbroek, om daarin gereedschap te bewaren

    Een simpele rolmaat was hier ook een succes voor heel veel meetwerk ;-)
    - Politie of brandweerpak (naaien is veel werk, aanschaf in de winkel niet per se heel duur)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb een keer een postkantoor in een doos gemaakt voor een vriendje. Dus lege enveloppen, poststempels (Hema) gebruikte postzegels en een postzak gemaakt van een linnen tasje.

    Idee via Google gevonden iets met zelfmanagement cadeau jongen

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vraag me af of de vriendjes,vriendinnetjes en hun ouders het zouden waarderen als onze kleinkinderen naar een verjaardagsfeestje gaan en een zelfgemaakt cadeautje meenemen. Volgens onze dochter is de waarde van een cadeautje dat op een verjaardagsfeestje voor een kind uit de lagere school gegeven wordt al heel vlug 15 tot 20 euro.Ik denk, als je daar dan afkomt met een zelfgemaakt geschenkje dat amper iets gekost heeft, de gever door de rest van de kinderen uitgelachen wordt.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dàt is veel geld voor een cadeautje voor een vriendje! Hier houden we het bij zo'n 3,5 tot 5 euro. En dat zie ik ook terugkomen, hoogste klassen basisschool geven elkaar vaak geld, op een rol snoep geplakt. Misschien niet origineel, maar ze zijn er wel blij mee, kopen dan zelf iets leuks voor het totaalbedrag wat ze gekregen hebben.

      Verwijderen
    2. Het zal wellicht ook per regio verschillen en vooral; per school :). In de regio hier is de prijs bij de kleine kinderen ook 3,50-5 euro denk ik en bij de groteren 5-7,50 misschien? Maar echt geen 15-20 euro voor een kinderverjaardag... Het gebeurt geregeld dat kinderen 5-8 feestjes per jaar hebben en dat ouders 3 of 4 kinderen in de basisschoolleeftijd hebben. Als ik straks 6 feestjes per jaar heb met 3 kinderen zijn dat 18 feestjes. Dat zou me dan 3-350 euro euro per jaar kosten, wow, daar kun je bijna voor gaan werken...

      Hier bel ik bewust de mama, leg het ook uit dat ik het dan zelf maak en ik wist dat deze mama het erg zou kunnen waarderen. Dat bleek later ook wel. 'Ze danste door de kamer' aldus Christilène. Mensen vergeten vaak hoeveel tijd erin gaat zitten. Ik denk dat ik alles bij elkaar 2,5-3u bezig ben geweest met het bij elkaar zoeken van de spullen, knippen, spelden, in elkaar naaien, enz. Al zou ik dan het minimumloon van een 29-jarige neem, ben je dus al snel 25-30 euro kwijt... Tel daarbij op de liefde die ik erin stak; onbetaalbaar cadeau ;)...

      Zonder gekheid; om te besparen moet je dit echt niet doen, dat is jammer van je moeite. Ik doe het in de eerste plaats omdat ik het leuk vind. Ik vind het geweldig om van iets ouds iets nieuws te maken, zoek mooie dingen bij elkaar voor een leuk resultaat en tot nu toe krijg ik enthousiaste reacties.

      Ik heb ook een cadeaubox met kleine cadeautjes. Laatst hield een vriendinnetje haar feestje, maar ik was te ziek om iets te maken. Ik vroeg of ze van knutselen hield en heb zodoende een heel leuk pakketje in elkaar gezet. Ik heb altijd wel kartelscharen, lijm, knutselpapier, vlechtrepen, knutselrubber, dat soort dingen op voorraad om een kleinigheidje mee te kunnen maken. Ik koop dat vaak bij Kruidvat als het 50% kortingsactie is. Of bijv. boeken als ik iets leuks zie voor rond de 5 euro. Boeken zijn een duur cadeau, maar soms is het afgeprijsd en betaal je bijv. 4,99, dan koop ik er wat...

      Ieder moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Ik zou me erg opgelaten voelen als ik wist dat mijn kind zou worden uitgelachen met een cadeau dat ik zelfgemaakt had. Persoonlijk vind ik dat niet een probleem van het zelfgemaakte cadeau, maar een gebrek aan respect van degene die uitlachen. Ons werd vroeger geleerd dat je dankbaar was voor hetgeen je kreeg. Het ene was je blijer mee dan het andere, maar je zei gewoon 'dankjewel'. Is echt niet bedoeld als commentaar, maar ik zou me echt schamen als mijn kind (ook al zou het in groep 8 zitten) een vriendje of vriendinnetje zou uitlachen om het cadeau dat hij/zij gaf en er zou een stevig gesprek volgen dat zoiets niet oké is...

      Verwijderen
  15. Wij hopen volgende week ons eerste kinderfeestje te vieren voor onze oudste. Ik hoop dat hij cadeautjes krijgt tot vijf euro. Ik zou me opgelaten voelen als het meer was.
    Een zelfgemaakt cadeau zou ik (en mijn zoon denk ik ook) zeker waarderen. (Fijn dat je eerst belt dan weet je zeker dat de jarige het cadeau leuk vindt en nog niet heeft? Zelf maak ik ook weleens wat (kraamcadeautjes) daardoor weet ik hoeveel tijd het kost. Om voor oudere kinderen iets te maken heb ik het lef niet voor, stom eigenlijk.

    Voor een jongen zou je misschien kunnen denken aan een potloden rol of een koksmuts? Verkleedkleren? Ridder 'shirt' heb ik weleens op internet gezien . Niet te moeilijk geloof ik.
    Met hout heb je natuurlijk nog meer mogelijkheden, maar ben je ook meer tijd (en geld) kwijt. Ik tenminste wel ;)
    Opbergdoos, stokpaardje, garage, kasteel ?
    Siger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad bel ik om te horen of ze het al hebben. Laatst was ik te ziek om iets te maken (mei) en heb ik de mama gevraagd of ze van knutselen hield. Ik had nog knutselspullen te over (gekocht bij Kruidvat, in m'n cadeaubox gedaan) en heb een leuk pakketje samengesteld. Een pakje met 2 scharen maak ik dan open en haal ik 1 schaar uit. Leuke vouwblaadjes of stickertjes, een leuk knutselboek, vlechtrepen, knutselrubber, enz. Dat soort dingen kies ik dan wat van uit en pak het leuk in. Wordt altijd ook gewaardeerd...

      W.b. oudere kinderen; ach, wat is ouder. Tegen dat ze 8-10 worden zijn ze wel wat kritischer, maar voor een 4-5/jarige hoef je je echt niet bezwaard te voelen joh, die vinden alles nog geweldig. Overleggen is altijd handig, want aan 3 keukenschortjes heb je weinig ;)...

      Dank voor je ideeën, ik neem ze mee!
      Fijn kinderfeestje met je oudste kleintje ;)!

      Verwijderen
  16. Mijn man heeft Olaf van frozen gehaakt. Ons zelfgemaakte kado was favoriet bij het meisje dat ons uitnodigde. Ook maken we sleutelhanger in de vorm van gehaakte beestjes of minions. We gebruiken het binnenste van een surprise-ei en doen daar een belletje in. Als je favoriet dier en kleur van de ontvanger weet, kun je daar rekening mee houden. Dit is ook leuk voor jongens.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Voor een poppenmoedertje naai je een luiertas voor de pop(zie pinterest), poppenluiers en poppenbillendoekjes. Verder zijn lege vakantie-miniverpakkingen van verzorgingsproducten leuk voor er in.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Gerriet de Bruin5 oktober 2018 om 09:59

    Kan ik zo'n schortje bestellen!?;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, mag hoor :). Ik maak ze vanaf 12,50, dus stuur gerust een mail...

      Verwijderen