Pagina's

vrijdag 17 november 2017

Recycleren - zusterschortje

Natuurlijk kun je een zusterschortje in de winkel of online kopen. Al vanaf een euro of 12 zijn er leuke mini-uniformen te krijgen. Duurder segment betaal je rond de 30-40 euro. 
Met wat restjes stof en een oud laken maak je er eenvoudig zelf 1.
Al enige tijd geleden beloofde ik een beschrijving te geven van dit zusterschortje. 
Hierbij de beloofde beschrijving...

Nodig: 
Witte stof (bijv. oud laken, oude kleding)
Rode stof (bijv. oude blouse, restje stof)
Evt. wit lint (ik gebruikte een koord uit een oude rok van een zusje, gewoon zelf 2 linten maken kan ook)
Stukje elastiek of een knoop


Knip uit de witte stof een schortje (patronen zijn er genoeg op internet te vinden van een gewoon kinderschortje). 

Voor het bovenste lint kies ik tegenwoordig voor een band met elastiek. Ideaal voor kinderen. Je maakt het als volgt:

Knip uit dunne stof (bijv. oud laken of dun katoen is prima, dikke canvas kan niet) een reep van 8 cm breed en ruim 50 cm lang (voor een kinderhoofd). Knip een elastiek van een kleine 40 cm.

Leg het elastiek ong. 1 cm vanaf de bovenkant en 1 cm vanaf de zijkant:

Vouw aan de boven- en onderkant de stof 1 cm dubbel (en aan de bovenkant dus over het elastiek heen):

Zelf zet ik slechts 1 speld neer, nl. ong. 1 cm vanaf de kant bij waar het elastiek begint:

Zet de steeklengte (van een rechte stiksteek) op maximaal (in mijn geval is 5.0 maximum, sommige machines kunnen hoger of lager):

Zet je naald in de stof en stik tot je een klein stukje in het elastiek hebt gestikt:

Daarna trek je het elastiek even tot het eind strak, pakt het elastiek even over ergens in het midden, vouwt eerst rechts de stof 1 cm eroverheen, daarna links (zonder te spelden, want als je het los laat krult het meteen op natuurlijk). Goed vasthouden, voorzichtig stikken, evt. met je ene hand aan de achterkant de stof vastpakken en zo aan 2 kanten de stof geleiden:

Klaar:

Knip een rood kruis uit stof. 2 losse rechthoeken kan ook, stik ze om de beurt erop. Wil je een exact kruis? Knip dan even een kleurplaatje uit en trek het over op je stof. Zelf heb ik het uit de losse pols geknipt. Ik stik het eerst met een rechte stiksteek erop, daarna zet ik het met een dichte zigzagsteek vast. Ik doe er geen versteviging achter, het heeft niets te lijden, dus kan prima zonder:

Optioneel: Knip uit de rode stof een zak voor op de schort. De bovenkant heb ik dubbel geslagen en met een sierlijk wit sterretje doorgestikt:

Praten en breien gaat niet tegelijk. Ehm... appen en naaien ook niet:
M'n spoeltje was leeg en doordat ik ondertussen zat te appen zag ik het pas toen ik bijna aan het eind was, hahaha ;)... 

Als je een wit riempje hebt, een wit koord, o.i.d. kun je eerst de zomen stikken (behalve de bovenkant, hier moet je het bandje even tussen spelden en daarna stikken):

Bij een los bandje kun je als laatste deze erop stikken:

Zak erop:


En klaar:

Als je losse striklinten wilt, kun je deze op dezelfde manier maken als het hoofdlint. Ong. 8 cm breed, zo'n 50 cm lang, beide kanten 1 cm naar binnen vouwen en stikken. Wanneer je geen elastiek hebt, kun je de hoofdband vastzetten met een knoop aan de achterkant van de schort en een knoopsgat maken in het lint (zoals hier bij het kinderschortje).

Met wat pleisters, wat verbandjes uit een oude verbandtrommel, een mitella of gewoon wat zelfgemaakt verband (door wat te scheuren van dun katoen, bijv. stroken van 1-1,5 meter en zo'n 6 cm breed) heb je een leuk cadeautje voor een kinderfeestje, Sint-avond, enz. 

Onderstaande maakte ik voor een vriendinnetje van Christilène (4 jaar) en bovenstaande maakte ik voor Christilène zelf. Op dit moment werkt ze in de klas over het thema ziekenhuis, dus voor nu is het schortje in de klas en na afloop komt het mee naar huis en kan ze er zelf mee spelen... Bij de ruilwinkel heb ik ooit een ziekenhuis tafeltent meegenomen. Deze kwam ook goed van pas op school, maar ook straks thuis zal ze dus leuk ermee kunnen spelen. Ideaal voor de wintermaanden als er meer binnen wordt gespeeld dan in de zomer...


Laatst stelde iemand mij de vraag: 'Ben je nooit onzeker over zelfgemaakte cadeautjes die je weggeeft? Ik zou dat niet durven, ik betwijfel of het mooi genoeg is en ik ben bang dat ze het goedkoop of gek vinden...' Nou, om eerlijk te zijn geef ik zo'n cadeau liever dan een duur gekocht stuk speelgoed. Ik informeer bij kinderfeestjes wel even bij de moeder of zij mijn idee ook leuk vinden. Bijv. een kinderschortje kan nog zo leuk gemaakt zijn, maar als het kindje er al 1 heeft, kan ik beter iets anders verzinnen. Ik steek er veel tijd in, maak er iets leuks van en andersom zie ik bij een zelfgemaakt cadeau ook hoeveel tijd erin gestoken is en waardeer dat dan juist extra. 

Bijv. het cadeau van Kikker zit alles bij elkaar misschien wel een dag aan uren in... Er zullen weinig mensen zijn die 8 tot 10 uur investeren in het samenstellen en kopen van een cadeau... Kortom: Ondanks dat de materialen allemaal voorhanden waren, was het een 'duur' cadeau. 

Terug naar de vraag: Natuurlijk denk ik weleens 'hoe zouden ze het vinden?' maar tot nu toe is mijn ervaring positief. Ik krijg leuke reacties erop :). In het begin moest ik even een drempeltje over, omdat ik niet vaak echt iets genaaid had voor anderen. Inmiddels ben ik niet meer te stoppen en maak ik van alles en nog wat en durf (bijna) alles weg te geven ;)...

Geef jij weleens een zelfgemaakt cadeau weg? Hoe wordt er door je omgeving gereageerd op zelfgemaakte cadeaus?

21 opmerkingen:

 1. Ik vind het altijd leuk om een zelfgemaakt cadeau te ontvangen. Jam, kaarsjes, kaartjes een mooie das of muts een lekker brood, sleutelhanger. Zo fijn om te zien dat men tijd steekt in iets speciaal voor jou. Veel leuker
  dan een gekocht cadeau. Toen ik 50 werd kreeg ik ook alleen zelfgemaakte cadeau's. En ik had een collecte bus staan voor een goed doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geef eigenlijk nooit zelf gemaakte cadeaus. Helaas ben ik daarin ook niet zo creatief. Naaien kan ik bijvoorbeeld helemaal niet. Wel vind ik het leuk om een mooi pakket te maken als cadeau. Ik zoek meerdere kleine cadeautjes uit en die pak ik dan mooi samen in. Bijvoorbeeld in een mand of een pot (mason jar).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben zelf niet zo handig en kan niet naaien. Mijn schoonmoeder wel en die was zo handig en creatief dat ik altijd blij was als ze zelf iets maakte voor ons. Zij maakte zelf overhemden, kinderjassen, theemutsen, dekbed overtrekken, leuke bloemstukjes, knipte de haren van de mannelijke gezinsleden etc. Zij spaarde er veel geld mee uit en iedereen liep er altijd keurig bij, maar het belangrijkste was dat zij er ook lol in had, haar creativiteit kwam zo tot uiting. Had er altijd veel bewondering voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik probeer ook altijd zelf de cadeautjes te maken. Ik mis alleen altijd ideeën voor de feestjes waar mijn oudste jongens heen gaan. Ik heb een paar keer een lees kussen gemaakt met een handvat bovenaan en een vak voorin waar ik dan een Donald duck in stopte. Die waren erg leuk gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, wat een leuk schortje is dat geworden! Zelf maak ik zelden cadeautjes zelf omdat ik niet handig ben. Anders zou ik dat zeker wel doen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak ze zelden, maar ben ook minder ervaren dan jij. Wat ik merk, is dat de creativiteit groter wordt naarmate je meer zelf doet. Het ene idee leidt tot het andere - het is soms bijna verslavend. En mettertijd ga je ook wat meer ingewikkelde dingen doen. Als je bang bent om fouten te maken, komt je natuurlijk nooit tot iets. We hebben het lezen en schrijven ook moeten leren (en het staan, lopen, fietsen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik geef ook het liefst zelfgemaakte cadeaus, mandje met zelfgemaakte jam of chutney, siroop, of een leuke gebreide boekenlegger, of groenten uit onze tuin ( in de zomer).
  In probeer er altijd wel iets leuks van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helaas ben ik niet zo creatief en heb ik niet geleerd om te gaan met een naaimachine. Zou ik zo'n shortje voor mijn dochtertje (4 jaar) bij jou kunnen kopen? Ze heeft een doktersset, met zo'n gaaf shortje onder de Kerstboom maakt het doktertje spelen nog leuker :) Hartelijke groet, Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Tamara,

   Voor 12,50 maak ik kinderschortjes in opdracht, dus mocht je interesse hebben, stuur gerust een mail als je interesse hebt (adjemusic@gmail.com). Bewust maak ik ze aan de royale kant (dochterlief is ook 4), zodat ze zeker tot een jaar of 9 gebruikt kunnen worden.

   Verwijderen
 9. Wat een prachtig kado, met zoveel liefde en aandacht gemaakt en samengesteld. Dat is inderdaad onbetaalbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het lukt me niet om voor alle vriendinnen van onze basisschoolkinderen een cadeautje zelf te maken. Voor de vrienden van onze zoons (15+) zou ik niet weten wat ik moet maken eigenlijk, vaak geven ze heel saai geld. Wél maak ik regelmatig een cadeautje voor verjaardagen van familie of vriend(inn)en; dat is dan vaak een mand met groenten / een bos bloemen uit onze (moes)tuin, een zelfgemaakte krans, bloemstukje etc. Kraamcadeautjes maak ik ook heel regelmatig zelf, dat vind ik heerlijk om te doen. Verder maak ik bijv. ook altijd de meester- en juffencadeautjes bij verjaardagen en aan het eind van het jaar. Heerlijk om te doen! Het schortje onthoud ik voor als ik even geen project onderhanden heb, misschien niet voor een verjaardag van een vriendinnetje maar gewoon voor onze eigen dochters.
  Mijn omgeving reageert vrijwel altijd positief op zelfgemaakte cadeautjes en zelf vind ik het heerlijk om een cadeau te krijgen waar aandacht en liefde aan besteed is, hetzij aan de inhoud, hetzij aan het mooi inpakken van een gekocht cadeau.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn zoon hield toen hij 15+ was erg van koken Ik zou hem met een zelfgemaakte schort vast een plezier hebben gedaan...

   Verwijderen
 11. Helemaal leuk iets zelf maken. Men waardeert het vaak meer dan iets klaar gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk schortje!
  Ik geef eigenlijk nooit zelfgemaakte kadootjes. Niet omdat ik niet handig ben, ik naai heel geregeld kleding voor mezelf. Maar ik vind het toch overkomen alsof je goedkoop uit wilt zijn (ondanks dat je er soms veel tijd in steekt). En daarbij zijn veel dingen ook smaakgebonden.
  Zelfgemaakte jam geven (als kleinigheidje als je op visite gaat, niet bij een verjaardag) of stoofpeertjes bv vind ik wel leuk, maar dat is ook een andere categorie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ooit maakte ik ook een zusterschortje van oud laken. Een haarband met een rood kruis en een vierkant flapje stof waren het hoofd-kapje. er is veel mee gespeeld. Mijn tip: gebruik echt geen rood biesband.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. nog leuker: maak er twee. Bij een speel-middag kunnen ze veel beter ziekenhuisje spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het schortje ziet er heel leuk uit.
  Creatieve kadoos worden echt gewaardeerd.
  Ik koop bij de Action doosjes chocola.
  Daar maak ik een leuk doosje voor met plaatje.
  Lucifers dozen met een waxine lichtje,een zeep
  pompje met een foto of vintage plaatje erin.
  Op pinterest kan je veel leuke dingen vinden.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel erg leuk schortje.
  Ik geef ook wel eens zelfgemaakte cadeaus
  Vooral de ballonbal viel bij de kindjes vaak in de smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik borduur of maak een ander handwerkje als kadootje en ik vind het zelf het verrassendst om zelfgemaakte dingen te krijgen, maakt niet uit wat of iets uit eigen tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooi schortje. Ik kan helaas niet naaien. Dat vind ik meestal niet erg, maar nu vond ik het even jammer ;-)

  Kadootjes zijn hier regelmatig tweedehands en heel soms zelfgemaakt (een koekjesmix of zoiets)

  BeantwoordenVerwijderen