Pagina's

maandag 5 juni 2017

Recept rozijnen plaatkoek

Er zijn weinig zulke makkelijke, snelle recepten als deze rozijnenplaatkoek. Ooit bedacht door manlief met allerlei restjes ingrediënten die we nog in huis hadden... 
En hij verklapte per ongeluk dat dit de verrassing was bij thuiskomst door een e-mail naar zichzelf te sturen met de ingrediënten en de werkwijze (waar ik vervolgens tijdens m'n vergadering een *pling* van kreeg, haha)... 


Je hebt nodig:
170 gram zachte boter
180 gram (riet)suiker
170 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram bloem
1 ei
1 zakje vanillesuiker
200 gram rozijnen
restantje kaneel en speculaaskruiden (van allebei 1 of 2 theelepels, zoiets?)

Dan: Alles door elkaar mixen:

Uitsmeren op een plaat met een koude (natte lepel). Makkelijkst is om alvast te snijden, zodat het na het bakken gemakkelijk te breken is in mooie gelijke stukken.

Ongeveer 15 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven...

Variaties hierop zouden kunnen zijn: Geen vanillesuiker gebruiken, rozijnen weglaten en stukjes appel erin of rozijnen met appel erin, enz. Je kunt het helemaal aanpassen naar je eigen wensen. Zelf gebruiken we roomboter, maar margarine zal ook vast lukken. Succes en eet smakelijk!

Als je geen bakplaat hebt, zou je kunnen proberen om het eerst te maken op een bakpapier op het aanrecht en het erna voorzichtig op een rooster te leggen. Of door het in een boterkoekvorm te doen? Of in een springvorm? Deze laatste dingen heb ik allemaal niet geprobeerd, dus het is even uitproberen. Gaat jullie lukken! 

Ook de appelplaatkoek met havermout is hier favoriet geworden. Het hele recept lees je hier.

Laatste tip: Als je een keer iets lekkers wilt maken (kan iets bakken of iets koken zijn); typ dan eens bij Google in wat je in huis hebt. Bijv. 'recept havermout zelfrijzend bakmeel appel' of 'recept tomaten gehakt ui'. Vervolgens doet de zoekmachine het werk, nl. zoeken naar recepten met de juiste ingrediënten. Kijk vervolgens wat je nodig hebt, wat je evt. kunt vervangen door iets dat je al hebt (bijv. rode ui/lente ui/sjalot kun je vervangen door ui, slagroom kun je soms vervangen door melk, rietsuiker of basterdsuiker door kristalsuiker, zelfrijzend bakmeel door bloem met bakpoeder (of andersom), enz, enz. Experimenteer hiermee, het gaat echt vanzelf steeds beter. Ook ik heb weleens baksels gehad waarvan ik dacht 'hmmm, niet zo, ik had het beter door iets anders kunnen vervangen', maar aldoende leert men. Zo ga ik ook mijn kasten door als ik boodschappen moet doen. Ik kijk wat ik nog nodig heb voor in een recept, plan een weekmenu en haal erbij wat ik nog nodig heb. Voor het ene gerecht is dat alleen een blikje tomatenpuree terwijl ik voor een ander ingrediënt bijna alles nog nodig heb, omdat 1 van de ingrediënten echt nodig op moet (bijv. lasagnebladen die je nu echt op wilt maken, terwijl je verder niets in huis hebt). Veel creativiteit toegewenst!

Mijn ervaring is dat ik veel creatiever ben geworden in de keuken. Ik geef eerlijk toe dat ik dankbaar ben voor mijn keukenprins... Peter is erg creatief in de keuken, kan heerlijk koken en bakken en vrijwel alles lukt. Ik daarentegen heb andere kwaliteiten ;). Niet dat alles mislukt, ik kan prima koken, ik kan lekker bakken, heb er echt geen hekel aan, maar ik haal er minder plezier uit dan bijv. een avond naaien. Voorheen kookte ik vrij basic, erna steeds meer van recept (dus echt op de gram nauwkeurig afwegen, exact het recept volgen, ingrediënten precies in huis halen en desnoods 3 winkels afrijden, omdat je het écht denkt nodig te hebben, enz.). Inmiddels ben ik wat creatiever geworden. Ik verzin zelf recepten met restjes, maak diverse lekkere hartige taarten, bedenk zelf vervangers voor bepaalde ingrediënten, experimenteer met hoeveelheden en durf gerust af te wijken van recepten, enz, enz. Wat heeft het me gebracht? Een stukje vrijheid (niet meer dat 'starre' naar de winkel vliegen voor een pakje slagroom omdat je het vergeten was te halen), diversiteit in eten (de restjes gaan niet meer weg, maar komen op tafel, alleen dan het liefst in een vorm dat we het echt zo lekker vinden dat we graag iedere dag restjes zouden eten ;) Ik ken mensen die een hekel hebben aan opgewarmd eten, kliekjes/restjes of hoe je het ook noemt. Wij hebben dat gelukkig niet en ik denk dat je - als je langer meeleest en wat restjes-recepten hebt gezien en geproefd - dat zeker wel kunt begrijpen ;))... Ook ben ik handiger geworden met experimenteren qua hoeveelheden en durf nu eigen keuzes te maken w.b. afwijken van recepten. Zo bakte ik recent brood met zelfrijzend bakmeel i.p.v. bloem (bij gebrek aan bloem op dát moment, terwijl het 1e brood al in de voorrijs stond, ik had dus echt geen tijd te verliezen...) en deed er iets minder gist bij. Alles op de gok... Brood smaakte prima, niemand heeft het gemerkt ;)...

Hoe creatief zijn jullie in de keuken? Merk je verschil - nu je jezelf op budget hebt gezet - in hoe je nu kookt/bakt? Vervang jij weleens ingrediënten of houd je je het liefst zo strak mogelijk aan een recept? Kook je uit kookboeken of zoek je via internet recepten? 
Goede Pinksterdag voor iedereen!

24 opmerkingen:

  1. Ik gebruik niet veel recepten met koken, met bakken wel. Deze plaatkoek lijkt lekker.

    Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist door het gebruik van recepten (althans de ideeën eruit ;)) ben ik creatiever geworden en gaan koken met ingrediënten die ik uit mezelf niet snel zou kopen ;)... Grappig hoe verschillend het is per persoon :)...

      Verwijderen
  2. Koken met restjes vind ik altijd fijn. Zo is het recept van mijn bloemkoolsoep van een stronk en een paar roosjes geboren. Heerlijk pittig en romig.
    En gisteren bakte ik nog een cake met volle yoghurt en olie in plaats van yoghurt en boter. Ik was bang niet genoeg roomboter over te hebben voor vandaag...
    Verder zette wij vroeger het gourmetstel op tafel als wij bijna niets meer hadden dan restjes.
    Ieder bakte zijn eigen restje rijst, ei, stukje visstick, ect. Heel gezellig altijd. Dat bleek wel toen Marietje op school hoorde van een meisje wat ging gourmetten met kerst. Haar opmerking was, Woh lekker! Hebben jullie met Kerst restjes dag?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahahaha, die gourmet 'restjes-dag' met Kerst, geweldig zeg :)! En die bloemkoolsoep klinkt ook lekker! Voor nu vind ik de bloemkool nog te duur, maar dat wordt straks wel weer beter ;). Dan probeer ik die soep ook eens! Heb je een recept voor me? Anders google ik even hoor :)

      Verwijderen
    2. http://grootslevenmetkleinbudget.blogspot.nl/2016/10/geweldige-bloemkoolsoep.html
      Ik hoop dat je hem zo kunt vinden.

      Verwijderen
  3. Lekker receppie!! (voor morgen in de trommeltjes van de kids) mmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk recept. Ik gebruik met koken zo wie zo weinig of geen kamt en klaar pakjes , kennen ze hier ook niet echt in Roemenie. Dus ik zoek een recept van bv kofta op en kijk dan wat er hier te koop is en maak dat dan met de lokale producten . Van de week bv hartige taart gemaakt met kortstdeeg en een zakje cajunkruiden en verder wat er is aan groenten en gehakt , was heerlijk. Voor bakken hou ik me vaak wel aan het recept maar wil ook weleens mijn eigen draai eraan geven . Gebruik eigenlijk recepten uit veel landen zoals van de week een roemeense yochurt citroencake gebakken . En restjes die komen hier wel op bv koude kip in een salade of ragout.
    Fijne dag uit zonnig Ghioroc
    Henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt goed al die buitenlandse gerechten, mmmm zal Peter wel smaken, die houdt wel van zulke dingen. Ik houdt wel van exotisch (de zuidvruchten enzo), maar verder vrij Hollands, liefst niet te pittig ;).

      Verwijderen
  5. Als ik niet weet wat koken google ik ook meestal...ik tik in recept met....de dingen die ik in huis heb of over heb en laat google zijn werk doen...sommige nieuwe recepten die ik op die manier gevonden heb gaan al jaren mee anderen vielen af...Die plaatkoek ga ik zeker proberen! dank voor het delen. liefs en fijne dag nog

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om zo de blijvertjes gratis te ontdekken hè :)? Ook een fijne dag!

      Verwijderen
  6. Allereerst mijn complimenten voor jouw leuke blog.
    De plaatkoek ziet er erg lekker uit! Ga ik binnenkort eens maken met mijn dochter die later graag bakker wil worden ;-) Ik maak ook vaak een plaatkoek maar gebruik altijd een ander basisrecept (zit geen boter in) daar kan ik ook lekker mee variëren.

    Vanavond eten we de courgette ovenschotel die jij laatst hebt gedeeld. Vorige week kreeg ik o.a. een courgette van iemand die op vakantie ging en de groenten niet meer op kreeg. Ik ben benieuwd hoe het smaakt vanavond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Lisa, Welkom en succes voor je dochter met de plaatkoek :)! Ik ben benieuwd wat jullie van de courgette ovenschotel vonden... Eet smakelijk!

      Verwijderen
    2. De ovenschaal is helemaal leeg gegeten. Het was heerlijk. Mijn man gaf aan dat ik het wel vaker mag maken ;-)

      Verwijderen
    3. Goed te horen Lisa! Dan weet je wat je voorlopig 1x per week kunt maken :P... Bij Aldi zijn de courgettes maar 39 cent zag ik. Niet al te groot waren ze laatst, maargoed nog steeds een goedkoop recept ;)

      Verwijderen
  7. Hmm, ik heb alles ervoor in huis, ga hem meteen maken. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo, hij is klaar. Ik heb het recept aangepast omdat ik bang was dat hij te zoet zou zijn. Ik heb maar 100 gram suiker gebruikt en maar 100 gram rozijnen. Ipv daarvan heb ik 100 gram havermout toegevoegd. Ik vind het lekker maar nog aan de zoete kant. Dus volgende keer nog minder suiker en rozijnen. Ik ga er dan ook geraspte kokos door doen samen met de havermout. Dan wellicht ook een klein scheutje melk zodat hij niet te droog wordt. Bedankt voor het recept, ik ga daar eens fijn op doorborduren want er zijn zoveel mogelijkheden voor andere variaties.

      Verwijderen
    2. Leuk Ineke dat je het meteen geprobeerd hebt! En die havermout toevoegen is een goed idee! Toevallig heb ik zaterdagavond een plaatkoek met appel en havermout gemaakt, die zal ik ook nog delen binnenkort!

      Succes met de variaties :)!

      Verwijderen
  8. Ziet er heerlijk uit ,ga hem zeker proberen.
    Leuk zo,n keukenprins als Peter te hebben,
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Succes! Ja, ben ik echt blij mee :)... Zo vullen we elkaar mooi aan :)

      Verwijderen
  9. Leuk artikel. Door minder uit te willen geven ben ik ook weer veel actiever en creatiever in de keuken.
    Gisteren maakte ik ook een plaat cake. Heerlijk en doordat ik er 24 stukjes uit kon snijden dient invroor hoef ik nu geen pakken met luxe koeken te kopen. Ik denk dat ik voor de prijs van 1 pak koeken en hele plaat gebakken heb. ☺

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed bezig! Scheelt inderdaad heel veel geld! Ik vries ook geregeld van een plaatkoek wat in, heb je een ander weekend een makkie; even wat stukken eruit en klaar :)

      Verwijderen
  10. Het ziet er lekker uit. Ik heb alleen een ontzettende hekel aan rozijnen in mijn eten. Ook in appeltaart en zo, dus dit sla ik even over.

    Ik ben helaas niet zo creatief in de keuken als ik zou willen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat hoor ik vaker. Je kunt het ook vervangen voor stukjes appel hoor!

      Ik ben ook niet zo creatief, maar aldoende leert men is mijn ervaring ;). En blij zijn met wat je hebt, hoor, je kunt nu eenmaal niet alles :)

      Verwijderen