Pagina's

vrijdag 2 juni 2017

Week 20-21 Budget en boodschappen - met TIPS!

Ondanks dat ik in 1 week weer mijn budget had 'glad' getrokken, merk ik toch dat het iets meer tijd nodig heeft. Eerder deze week schreef ik al dat we de fair van de kerk hebben. Je weet hoe dat soort dingen gaan; ijsje hier, patatje daar, loempia hier en broodje gehaktbal daar. Superlekker, erg gezellig en het geld maakt me dan even niet uit. Ik hield echter samen met de high tea voor Moederdag weinig over om deze week boodschappen te doen.


Hoe ga ik te werk in dit soort weken? Ik zal het uitleggen, zodat je er misschien ook iets aan hebt...
1. Ik kijk welk budget ik nog heb (in dit geval slechts ruim 17 euro...)
2. Ik kijk in de koelkast/voorraadkast/diepvriezer wat ik nog heb (heel veel aardappels, verder nog macaroni een klein beetje wortel/courgette/paprika/doperwten, wat uien en een paar tenen knoflook, 12 minipizza's - over van de high tea, 2 doosjes eieren, weinig zoet broodbeleg, maar het moet maar even ermee, nog stuk of 12 fruit, nog wat brood en ruim voldoende sap en uiteraard nog meer dingen, maar hiermee wilde ik de week gaan doorkomen.
3. I.v.m. de grote hoeveelheid aardappels moest er veel aardappels op het lijstje komen. Geld voor iedere dag vlees was er even niet (ik wil gewoon nu niet extra nemen van volgende week, ik wil even weer een 'frisse start' maken, dus kom maar op potje vegetarisch, jij bent deze week aan de beurt...)
4. Ik maak een menulijstje:
Dinsdagavond: Aardappelsalade
Woensdagavond: Macaroni met de genoemde restjes groente uit de voorraad (met gehakt; die had ik niet meer dus kwam op het boodschappenlijstje)
Donderdagavond: Lasagne uit de vriezer, i.v.m. een lange dag weg (de lasagnesaus is gewoon het restant van de macaronisaus van woensdag)
Vrijdagavond: Frietjes met Mexicaanse wokgroente 
Zaterdagavond: Rosti of iets in die richting al dan niet met ui, ei en melk of restje groente van eerdere dagen, er blijft soms wel wat over. 

Wat stond er op mijn lijstje?
- Griekse yoghurt (voor de aardappelsalade, rest gebruikte ik lekkere havermout/banaan-toetjes) 1,39
- rood diepvriesfruit (voor een keer een toetje of ijsje met de yoghurt was de planning, maar niet van gekomen) Aldi - 1,59
- Mexicaans groentepakket
- Gehakt (3,99 Aldi, verdeel ik in 4 porties van 250 gram)
- Kaas (5,99 Aldi)
- 1 volle melk (0,79)

Totaal was ik dus ruim 15 euro kwijt. Nu snap je meteen waarom ik zeg dat ik vegetarisch zou gaan eten en minder kaas zou eten als ik maar de helft te besteden had. Ongelofelijk, dat nam maar liefst 2/3 van m'n budget in beslag deze keer...

Wat nam ik niet mee? Extra fruit - 12 stuks en een diepvriesdoosje is niet heel royaal, maar we eten altijd veel fruit, dus voor deze week was het even tandje minder, iedereen minimaal 1 per dag, zeker 1,5 en mogelijk 2. Nou, best aardig toch voor 1 week ;)? Veel groente (gelukkig is aardappels ook groente ;)... Normaal gesproken eten we meer 'groenvoer' dan deze week, alhoewel we met de macaroni en het groentepakket een leuk eind op weg zijn. Het is niet alleen een budgetkeuze, maar ook praktisch: Ik houd niet van weggooien en ik kan wel bedenken dat 6 weken aardappels bewaren boven de 20 graden een kansloze missie is, dus eten we even iets meer aardappels en koop ik weinig groente erbij. Zelfde doe ik bijv. met melk als het op moet: Dan eten we pannenkoeken of hartige taart, zodat het niet door de gootsteen hoeft. Niet dat pannenkoeken nu zo gezond is, maar voor 1x per 2-3 maanden een broodlunch vervangen door pannenkoeken lijkt mij echt geen ramp en voelt voor mij beter dan weggooien). Misschien dat ik vandaag of morgen nog een keer pannenkoeken bak, want de melk is snel zuur met dit weer, ondanks dat ik de koelkast een tandje harder laat werken. Vorige week moest ik al zo'n 150 ml weggooien, omdat het ineens zuur was, echt jammer, ik hoop dat ik het kan voorkomen :(...

Verder geen afbakbroodjes (afgelopen zondag maakte ik kaas-ui-broodjes voor bij de soep. Die waren erg lekker, dus ik denk dat ik komende zondag gewoon weer zoiets maak :), was voor herhaling vatbaar... Ik meende dat ik het recept ergens had opgeschreven, even opzoeken en dan deel ik het binnenkort even. Hierbij alvast de foto:



Koekjes (ahum, de laatste speculaasjes zaten in de trommel, dus dat werd óf geen koek óf zelf maken. Woensdag moest ik nodig bloem halen om broden te bakken, een pakje gist en tomatensaus voor de macaroni. Ik besloot een pakje koekjes mee te nemen, omdat ik een erg vol programma had en toch iets wilde hebben voor het geval ik onverwachts visite kreeg (vorige week had ik 7 onverwachtse gasten, allerlei momenten, gezellig! Zonder koek is het wel een beetje karig ;)) Ik kocht geen frisdrank/sap/chips/zoet beleg: Heb ik nog (drinken) of is bijna op (beleg), maar vind ik niet nodig om te kopen. We kunnen fruit op brood doen als zoet beleg als er niks meer is, mooi 2-in-1-oplossing, meer vlees (we eten gewoon veel vegetarisch deze week en zoals je ziet is vlees echt een hap uit je budget, dus even ietsje minder kan prima wat mij betreft), roomboter (had ik nog een pakje dus kwam goed uit). Zoiets denk ik :). En de hele rest nam ik ook niet mee, echt alleen het lijstje van hierboven... 

M'n broodbakmeel is bijna op, dus daar heb ik weer een kleine 20 euro voor nodig eigenlijk (dan scheelt het me een rit, omdat ik dan maar 1x per 5 weken op en neer hoef i.p.v. vaker). Hmm, eens zien hoever ik kom met de 3 broden die ik gisteravond bakte voor komende dagen...


Nou, zoals je ziet bestaat ook het leven met een klein budget uit het maken van keuzes. Als je kiest voor het ene, moet je het andere laten en andersom. Toch verbaas ik me erover hoe gastvrij we kunnen blijven ondanks ons budget. Er is nog nooit tekort geweest, we hebben geen moment honger hoeven lijden, altijd was er schoon drinkwater (dat er niet altijd sinas voorradig is, maakt niet uit), we hebben een dak boven ons hoofd, gratis zon al een paar dagen, lieve kids, gezellige familie- en vriendenbezoekjes, leuke kerkfair gehad, enz, enz. Wat een zegeningen, echt zo dankbaar voor!

Deze deelde ik al eerder, maar graag doe ik het nog een keer:
Voor iedereen een goed (Pinkster)weekend!
En sterkte voor de lezers die grote of kleinere (geld)zorgen hebben!

24 opmerkingen:

  1. Mooie tekst van Visje. Ook voor jouw een fijn pinksterweekend.

    Gr Henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met gehakt eten wij vaak 200 gram. Daar kun je wel 4 gehaktballen van maken. En door de macaroni proef je echt niet of er nou 200 of 250 gram gehakt doorheen zit. Zo kun je van een kilo 5 keer eten ipv 4 keer. Zelfde met kipfilets. Wij eten per maaltijd 1 kipfilet. Er zitten ongeveer 5 filets in een kilo. Mijn man is ook een echte vleeseter, maar ik hoor m dr nooit over,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan ik misschien ook nog wel doen! Nu ben ik al van kg in 3-en naar kg in 4-en gegaan, maar idd waarom niet in 5-en? Dank voor de tip, supersimpel maar gek dat ik daar nog niet aan had gedacht :)... Thnx!

      Verwijderen
    2. Net zo lang minderen tot je het niet meer lekker genoeg vind en dan weer steeds een beetje erbij tot je weer tevreden bent. Dit principe kun je bij heel veel spullen gebruiken, ook bij spullen als wasmiddel, shampoo en dat soort zaken. Het zal je verbazen hoe weinig je dan van sommige dingen nodig hebt.

      Verwijderen
  3. Die ontbijtbroodjes zien er heerlijk uit zeg! Dat recept wil ik wel hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. kHeb het gevonden, alleen even uitwerken en plannen :) Komt eraan!

      Verwijderen
  4. Ik doe ook vaak minder vlees in de gerechten waar al veel bij zit. verder hebben we standaard 2 vleesloze dagen in de week. Inderdaad, soms moet je keuzes maken om iets toch te halen. ik wens je een fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed bezig, hier een beetje hoe het uitkomt. Weinig budget is misschien wel 4 vleesloze dagen :P, haha ;)...

      Verwijderen
  5. Zure melk kan je op het vuur zetten met een scheutje azijn. Even aan de kook en dan door een schone doek schenken. Vocht kan weg en wat er in de doek zit is hutenkase. Even met wat zout en peper en eventueel knoflook, groene kruiden aanmaken en op brood. En je wordt er echt niet ziek van, dat is gewoon zoals ze gewone hutenkase ook maken....

    Groetjes Noa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoiets zocht ik nog, klinkt echt heel erg goed! Dankje voor de tip!

      Verwijderen
    2. Goede tip! Ik maak vaak pannenkoekjes van huttenkase en havermout. Ik zal het onthouden.

      Verwijderen
  6. Ik vind het mooi om te lezen dat je merkt dat je ook met een klein budget genoeg kunt hebben en nog kunt delen en gastvrij kunt zijn.

    De spreuk van Loesje vind ik prachtig.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hè? Het verbaast me echt. En nog gezond kunnen eten ook :)...

      Verwijderen
  7. Prachtige spreuk. Ook een fijn pinksterweekend gewenst voor jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook ik vind de spreuk mooi ,iets om over na te denken!
    Fijn dat Peter achter je staat met alles ,anders lukt het niet. Mannen zijn meestal dol op vlees .
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarom kom ik hem ook tegemoet door minder te doen, maar toch iets ;)...

      Verwijderen
  9. Goed gedaan weer!
    Die spreuk is erg mooi om stil bij te staan.

    Fijn Pinksterweekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Reacties
    1. kHeb m'n briefje inmiddels gevonden, dus nog even uitwerken en plannen en dan komt het eraan :)...

      Verwijderen
  11. Ben het eea aan het door lezen vraag me af tellen aardappelen als groenten? Ik ben wat ouder en heb nog de oude schijf van 5 in mijn hoofd en daar staan ze toch niet bij groente?

    Siny

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, aardappels tellen voor de schijf van 5 denk ik niet als groente, maar aardappels zijn wel groente. In een week zoals de afgelopen week met veel kosten en een overschot aan aardappels doe ik iets extra aardappels en iets minder groente voor een keer. We eten nauwelijks friet, maar voor een keer komt er dan frietjes op tafel (zelfgemaakt natuurlijk van aardappels, even voorbakken, uitlekken en afbakken, mmmm heerlijk :))
      Ik vind dat geen ramp voor een keer, sommige mensen eten wekelijks friet, wij eten eigenlijk iedere week minimaal 5x maar vrijwel altijd 6x groente :)...

      Leuk dat je meeleest Siny, welkom!

      Verwijderen