Pagina's

maandag 27 maart 2017

Cadeau - pot vol lichtjes

We werden uitgenodigd door mensen uit de buurt voor visite. Maarja, wat geef je aan mensen die alles al hebben, bij een bakker werken (dus al het lekkers daar kopen denk ik) en niet al te groot wonen? Ik piekerde me enkele dagen suf...

- Bloembollen in een potje? Geen goed idee; ze hebben schitterende bloembakken aan het balkon hangen en duidelijk groene vingers, bloemen en planten al genoeg dus
- Bloemetje voor op tafel? Geen goed idee; klein behuisd, dus wie weet kunnen ze het alleen kwijt op de toiletbril
- Chocolade? Geen goed idee; als je heerlijke kwaliteitschocolade gewend bent, kan ik me voorstellen dat een doosje Merci een beetje treurig is (overigens zijn het superlieve mensen die uitstralen overal blij mee te zijn en niet kritisch, maar ikzelf vond het gewoon geen goed idee)
- Zelfgebakken cake? Geen goed idee; met 2 personen eet je daar een week van of moet je het invriezen en ik kan met die van mij natuurlijk niet tippen aan die van de banketbakker ;)...

En ineens, zomaar plotseling kreeg ik een idee :)!! Ze zijn dol op buiten zitten op het balkon te midden van de bloemen in het zonnetje. Ik had nog citronella waxinelichtjes (ooit gekocht, maar Peter vindt het een beetje stinken, zelf vind ik ze wel lekker :)). Nog nieuw in de verpakking. Tsja, zo'n plastic vierkant pakje is ook wel een beetje saai, dus ik besloot een 'pot vol lichtjes' te maken.

Hieronder de beschrijving (ook leuk rond herfst-wintertijd met gewone waxinelichtjes)...

Je hebt nodig:
- Glazen pot (zelf gebruikte ik een grote pot, kleinere kan ook of bijvoorbeeld 2 kleintjes naast elkaar)


- Deksel op de pot (variatie kan zijn om het juist zonder deksel te doen, maar met geurkaarsjes, zodat je de geur door het stofje ruikt, mmmm lekker)

- Waxinelichtjes (ik gebruikte citronella)

- Restje stof of stuk papier (evt. in stijl van de ontvanger, met een leuke print, in de kleur van je kaarsjes, enz.)
- Stuk lint of raffia
- Iets om te versieren, bijv. label of bedels


En erna is het supersimpel!

1. Vul de pot met waxinelichtjes (zorg dat van buitenaf wel een beetje zichtbaar is wat erin zit, dus zet ze bijvoorbeeld rechtop langs de kant)

2. Leg je deksel op de stof of het papier en knip het ruim uit (met een kartelschaar is het makkelijkst, dan rafelt het stofje niet. Je kunt ook papier gebruiken, dit vormt zich iets minder goed, maar met wat beleid lukt dit prima!

3. Deksel erop, stof erop, elastiek er even omheen (dat is het makkelijkst, of vraag iemand om het even vast te houden, of plak met ene dubbelzijdig stukje tape even iets vast), lintje eromheen, label eraan (met een passende tekst, gestempelde spreuk, handgeletterde quote, o.i.d.), eventueel bedeltje, pareltjes, leuk knoopje of wat kraaltjes, kortom; maak er iets leuks van.




4. Klaar om weg te geven!



Het werd met blijdschap ontvangen, dus helemaal leuk. Weer een gratis cadeautje binnen budget kunnen realiseren, echt leuk om zoiets te bedenken. Voorheen zou ik blind een bloemetje gaan halen of een doos bonbons o.i.d. Nu ben ik veel bewuster met dingen bezig, zo fijn!

Maken jullie ook zelf weleens cadeautjes? Hoe worden jullie zelfgemaakte cadeautjes ontvangen? Geef je ook iets dat je zelf hebt gemaakt als je twijfelt of de ontvanger het kan waarderen?

41 opmerkingen:

  1. Leuk! Ik geef ook steeds vaker een zelfgemaakt cadeautje. Vooral als het een 'zomaar' visite is. Voor die keren dat je niet met lege handen wilt komen, maar een echt cadeau overdreven is. Zo maakte ik vorige week voor de buren een setje klaar van een bakje nootjes, stukje kaas in de bonus en een potje vijgentapenade. Ik had nog een paar schaaltjes uit een kerstpakket waar ik niks mee deed en zo heb ik het aangekleed.
    Wat ik ook wel doe is bij de kringloop een tapas schaal kopen of olijvenbakje en dat kleed ik aan met verse olijven.
    Maar ik voel me niet altijd zeker van wat ik geef. Soms vind ik mezelf achteraf te zuinig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt ook als een superleuk cadeautje! Nee, ik vind het niet zuinig. Juist de tijd die je erin steekt, het erover nadenken vind ik juist 'royaal' ten opzichte van snel een tientje uit je portemonnee trekken, in een witte envelop (of soms niet eens) en iemand in handen drukken. Op je eigen verjaardag krijg je die dan weer terug... Als mensen m'n cadeau niet leuk vinden hoor ik het graag, dan bespaar ik mezelf de moeite en verblijd ik hen het jaar erop met uitsluitend mijn aanwezigheid ;)...

      Verwijderen
  2. Zo'n gezellig potje! Echt een leuk idee!
    Ik neem wel eens zelf gebakken koekjes of jam mee, maar ik kan me voorstellen dat dat bij mensen die bij een bakker werken niet de beste keuze is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook leuk! Ik heb ook weleens koekmix gemaakt in een pot of zakje en jam inderdaad ook weleens gedaan :).

      Verwijderen
  3. Ik heb een moestuin en geef vask iets uit eigen tuin. Verse worteltjes of sla en tomaatjes. Ik leg dat in een leuk mandje van de kringloop paar servetjes er in en daar de groentes op.
    Of een schone lege mayo emmer gratis bij de frituur en daar aardappelen van eigen land in. Wordt altijd graag ontvangen. Een flinke bos dahlia's uit eigen tuin met vaas van de kringloop doet het ook altijd goed. In de winter bak ik een cake of boterkoek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ohhh, heerlijk! Goede ideeën, zeg! Ik heb een kleine tuin (liefkozend 'postzegel' bijgenaamd) en uit de paar bloembakken die ik heb staan kan ik met goed fatsoen geen bakje aardbeien vullen om weg te geven ;). Lijkt me wel super zo'n eigen tuin (wel veel werk, maar ideaal voor een budget ;))...

      Verwijderen
  4. Ik denk zomaar dat mijn man niet blij gaat zijn met deze blog. Nu moet ik natuurlijk ook de groente potten bewaren, wat een super leuk idee. Ik maak zelf al wel vaak wat kleinere potjes die ik vul met (bij de groothandel gekochte) gedroogde kruiden. De dekseltjes schilder ik meestal met krijtverf. Iets wat ik een tijd heb gedaan was van die leuke ouderwetse kop en schotels bij de kringloop kopen en hierin kaarsen maken van opgespaarde restjes kaarsvet (wel gekleurd met een hip kleurtje). Mijn tip is ook om voorbereid te zijn. Ik heb een la waar ik dit soort dingen in heb liggen, heb ik wat nodig dan kijk ik even snel boven, scheelt tijd en vooral ook veel geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, bewaren hoeft niet persé, hoor. Ik heb er meestal maar een stuk of 3. Als ik echt bijv. stoofperen ga inmaken vraag ik gewoon even op de weggeefhoek en rij ik een rondje. Ik kan moeilijk 3 bananendozen glas neerzetten voor het geval ik een cadeautje nodig heb ;)... Die kop en schotels klinken ook leuk! Ik heb geregeld zelf kaarsen gemaakt, maar wegens teveel hobby's heb ik recent al mijn kaarsresten weggegeven aan iemand die erom vroeg op de weggeefhoek. Hoppa, ruimte in de kast en plaats voor andere hobby's ;)...

      Verwijderen
  5. Hoi Adrianne, ik heb dit ook wel eens cadeau gegeven aan iemand, maar dan met washi-tape rond de waxinelichtjes. Dat staat superleuk! Ook een leuk knutselwerkje met je dochter :) (Die van mij is bijna 3). Ik lees graag een beetje mee, gelijksoortige uitdaging maar dan niet vrijwillig ;) Groetje s Hilke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, ook ontzettend leuk! Ik heb ook weleens gewoon papier gedaan met dubbelzijdig tape en dan afgeknipt. In een bepaalde kleur of stijl. Je kunt ook washi-tape rond de pot doen in dezelfde kleur en een stukje over je papieren label als je die eraan hangt. Leukleuk allemaal :)! Leuk dat je meeleest! Jammer dat je uitdaging niet vrijwillig is. Maak er het beste van! Ik heb geen idee of je wel volledig inzicht hebt in je financiën, maar je kunt je evt. nog aanmelden via de website van meergeldminderstress voor de periode tussen 1 en 15 april voor tips om je financiën op orde te krijgen. Heel veel tips enzo. Erg handig :)! Ik heb zelf wel inzicht, maar me toch aangemeld met het idee 'je steekt er allicht iets van op' ;)... Welkom!

      Verwijderen
  6. Leuk idee! Ook in de reacties leuke ideeën.
    Ik ga er een schriftje bij pakken om alles op te schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. laatst voor mijn moeder, haar vriend en mijn zus ieder een setje onderzetters gehaakt. allemaal met hartjes erin. Gewoon omdat het kan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ik heb laatst bloemenonderzetters gehaakt :). Zijn van die kleine haakprojecten die je even snel bij de koffie, op visite of in de speeltuin erbij pakt ;)... En er gaat relatief weinig katoen in waardoor het leuk weggeven is, omdat het ook aan onkosten niet heel duur is. Die hartjes erin klinken ook leuk voor Valentijn of een bruiloft ofzo, ga ik onthouden, dankje voor het idee!

      Verwijderen
  8. Super leuk Adrianne,ook leuk voor de kerst.
    Dan een paar belletjes er omheen met een touwtje.
    Paar zakjes thee met chocolaadjes erbij.
    Je kunt er alle kanten mee op.
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja leuk hè? En het is eigenlijk heel simpel ;)... Groet, Adrianne

      Verwijderen
  9. Ik kijk regelmatig bij de kringloop voor leuke hebbedingetjes die ik met een kleine aanpassing kado kan doen, ik heb niet veel te besteden, maar vind het wel leuk om iets te geven, op deze manier kan ik toch vaak iets leuks geven, ik combineer het soms met een miniplantje van het tuincentrum en pak het leuk in. Zelf vind ik het gebaar belangrijker dan het kado zelf en hoop dat anderen dit ook zo zien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, je laatste zin ben ik het volledig mee eens, zo denk ik er ook over! Ik hoor het al; je bent supercreatief :) - ga zo door!

      Verwijderen
  10. ik vind bij de kringloop soms een mooie kleine vaas. In het voorjaar/zomer neem ik een vaasje mee en pluk ik bij de zorgboerderij voor €2,50 een mooie bos en die geef ik dan met vaas en al weg. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Bieke! En je steunt meteen het goede doel; beter kan het niet, echt een goed idee!

      Verwijderen
  11. Een inspirerend blog heb je! Er zullen vandaag flink wat bezoekers langs komen. Ik noem je vandaag in mijn bericht!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ik las het, dankjewel :)... Ik had je blog nog niet eerder gezien, leuk ik ga lezen van de week!

      Verwijderen
  12. Wauw, dat ziet er heel leuk uit zeg! Dat heb je slim gedaan. En citronella jaagt ook nog muggen weg : )

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ook ik heb je blog gezien van Zuinigaan.
    Leuke blog!
    Ik geef met verjaardagen zelfgemaakte jam en siropen en of chutneys.
    In de kringloop koop in een rieten mandje en dat smuk ik op met mijn zelf gemaakte spulletjes.
    Iedereen roept er over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, klinkt goed!! Mmmm lekker, veel lekkerder dan uit de winkel, alleen al om de dosis liefde die je erin gestopt hebt ;)... Ga zo door :)!

      Verwijderen
  14. Ik heb je aan mijn leeslijst toegevoegd. Ik zag je op Facebook voorbij komen. Leuk blog. Adsense is heel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, Welkom! Dank voor je compliment! Ik heb inderdaad al meer gehoord over Adsense. Ik moet er nog even over nadenken ;). Ik heb al een uitnodiging gekregen van mr. Google himself :P... Ik heb echter ook al aanvragen gekregen voor adverteren op m'n blog, dus dat ik het zelf beheer. Ik moet alles nog even laten bezinken, ik ben gaan bloggen om anderen te inspireren en ik heb niet de intentie om er financieel van te kunnen gaan leven... Groet, Adrianne

      Verwijderen
  15. Leuke blog heb je!
    Ik heb even snel wat dingen gelezen en kwam bij de hartige taart uit.wat een leuk idee de bladerdeeg ingesneden!
    Nu weet ik wat ik ga maken voor vrijdag als iedereen wat te eten moet meenemen op de generale repetitie. Jammie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Marie dat je meteen een bruikbaar idee hebt gevonden. Idee van manlief, dus credits voor hem; ik geef het door :)!

      Fijne generale repetitie en ik hoop dat het in de smaak valt! (Overigens; ik vind de hartige taart koud ook heerlijk, dus kun je best vooraf al maken, hoor! Wel koel bewaren i.v.m. ei en vlees wat erin zit). Succes ermee! Groet, Adrianne

      Verwijderen
  16. Ja, ik maak vaak dingetjes maar bijna altijd iets op handwerkgebied, nu maak ik geborduurde eierwarmers maar ook mapjes genaaid voor papieren zakdoekjes, vilt met patchwork naaldenboekjes enz enz. Hier in de buurt doen de dames niet aan kadootjes behalve bij een kroonjaar, maar ik vind dat niet leuk, zo kaal dus maak ik een klein dingetje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ik kan wel borduren, maar doe het nooit meer. Oooooooit vroeger heb ik aardig wat geborduurd; geleerd van mijn creatieve mams :)... Ik vind patchwork heel mooi, maar ik heb me nog nooit de techniek eigen gemaakt. Misschien toch nog maar eens tijd nemen om te oefenen; het klinkt leuk :)! Groet, Adrianne

      Verwijderen
    2. Ja doen want je kunt zo leuk naaien,ik ben een basisnaaister en learning by doing, ik maak momenteel tassen van lapjes voor verkoop bij ons in de kerk. Staan wel foto's op mijn weblog en pinterest.

      Verwijderen
    3. Ik ben ook basisnaaister hoor :). Die tasjes klinken leuk, succes met de verkoop! Leuk dat je ook voor de kerk verkoopt, ik ook maar dan via onze webwinkel (www.hetbouwsteentje.nl). De pittenzakken naai ik samen met vrijwilligsters (simpelweg omdat het teveel werk is voor 1 persoon).

      Verwijderen
  17. Ik bak zelf spekkoek (een behoorlijke klus) en die geef ik dan aan Indische mensen of Nederlanders die het waarderen. Of brownies en blondies in cellofaan met een mooi lint erom. Of placemats met een applicatie erop geborduurd (met de naaimachine). Of kruiden kopen bij de toko en een kruidenmix maken met een recept erbij (bijvoorbeeld voor chili con carne of nasi). Als kraamcadeautje een omslagdoek (lekker groot van badstof) zelf maken met een zelfgemaakte biaisband afgezet. Of een onderzetter gequilt. Maar omdat ik ook werk heb ik weinig tijd. En soms ben ik bang dat mensen de zelfgemaakte dingen een beetje suf vinden en dat ze me gierig vinden. Hoewel het best een hoop tijd kost.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Spekkoek ken ik, maar ik heb even opgezocht wat brownies en blondies zijn, vooral dat laatste kende ik niet. Ziet er lekker uit! Ik ben gek op groene cake (ook Indisch toch?). Het is inderdaad voor mensen die zelf niet handwerken of bakken soms moeilijk inschatten hoeveel tijd erin zit. En; tijd is geld, toch ;)? Ach, gewoon zo doorgaan en anders het doorgeven aan iemand die het wel waardeert... Succes! Groet, Adrianne

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ja, Sponscake is ook Indisch. Als je gaat googelen vind je het wel. Best wel duur door alle eieren. Aan de andere kant: van het overgebleven eiwit kan je weer merengue maken (en ook cadeau doen). En pandan, wat je cake groen maakt, kun je in een flesje kopen (in plaats van het blad) en kun je goed houden in de koelkast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zelf maken lijkt me lastig, maar iemand uit onze kerk is expert, dus koop ik het daar t.b.v. het goede doel af en toe :)...

      Verwijderen
  20. ik kreeg als juffencadeautje een een tweetal potjes (gewoon hakpotjes) met een en een ander theekruidje. Beide zelfgekweekte. Het zag er superleuk uit en het kwam goed van pas in de zomervakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Mijn vriend heeft een bakkerij, maar vindt koekjes uit de winkel ook erg lekker, hoor ! Ik hou niet van een bos bloemen van een bloemenwinkel. Het blijft maar zo kort staan voor dat geld ! Eigegemaakte kadootjes zijn veel leuker 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat een leuk idee! De Action verkoopt lekkere geurlichtjes, die kun je ook goed voor dit doel kunt gebruiken. Ik werk ook heel vaak met potjes als weggever. Laatst heb ik zelf geblogd over een potje, het dekseltje versierd met haakwerk, gevuld met theezakjes. Erbij een mok die ik nog had van een aanbieding en een ronde armband, omhaakt als lijstje met een quote erachter geplakt. Het zag er zo leuk uit en het leuke was dat toen ik eens bij haar thuis kwam, ik alle kadootjes zag staan/hangen. Het paste ook precies in haar interieur, terwijl ik nog nooit bij haar thuis was geweest. Ik had op gevoel af gedaan wat ik bij haar vond passen.
    Ik heb ook een spuitfles Gesso in huis van de Action. Daar kun je potjes heel makkelijk mee bewerken, het geeft een doorschijnend wolkerig wit effect. De rand ook zo versieren met touw/lint met kraaltjes en evt. nog een klein gehaakt figuurtje erop (bijv. een sneeuwvlok). Op pinterest vind je 'de wereld' aan ideeën als je zoekt op 'jar'.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen