Pagina's

zaterdag 20 mei 2017

1 week leven voor 25 euro - gelukt?

Bijna 12.000 bezoekers lazen dat ik m'n budget niet had gehaald en dus even moest bikkelen... Een enorme stimulans om de portemonnee zo dicht mogelijk te houden :)...

In mijn geval is het zo dat ik geld van spullen die ik verkoop gewoon apart houd en het niet in m'n weekbudget laat vallen. Toch besloot ik om deze week meteen poging te doen om het 1 en ander uit te zoeken en te verkopen. Stel dat ik écht 0 voorraad had en maar 25 euro in m'n portemonnee, dan moet je écht iets bedenken om te kunnen eten. Je kunt simpelweg een smak geld lenen van iemand, maar ik zou eerst proberen het zelf op te lossen. Zoek je kleding uit, ruil via Facebook of in je vriendenkring bijv. babykleding voor voedingsmiddelen, naai wat kleinigheidjes van (oude) stofjes die je nog hebt liggen en verkoop knikkerzakken in het voorjaar, zwemtassen of juffenbedankjes voor de zomer, warme plaids in de winter (bijv. van  oude spijkerbroeken), enz. Kortom: Ga aan de slag!

Zelf ben ik meteen maandag begonnen met de badkamer opruimen. Dinsdag de Tupperware-laden in de keuken en vrijdag de kledingkast onder handen genomen. Zelf verkoop ik spullen via Marktplaats (mijn 'winkeltje' vind je hier - vooruit bloglezers krijgen 10% korting :P), breng het bij de rommelmarkt van de kerk, ruilwinkel of kringloopwinkel ten bate van het goede doel. Ik verdeel het altijd een beetje. De eerste en laatste zijn goede doelen, maar de ruilwinkel kan ik zelf weer kleding mee ruilen. Ik heb bijv. zomerschoenen maat 27 voor Christilène nodig en een zomerjas maat 98/104. Dan ruil ik bijv. zomerkleding en schoenen in kleinere maten. Zij blij en ik blij (als ik tenminste iets vinden kan, tot nu toe alleen maar grotere of kleinere maten beschikbaar... Ik zoek nog even verder, heb nog even geduld en eventueel koop ik wat nieuws/tweedehands). Ook via Facebook verkocht ik wat kleine dingen en zodoende verdiende ik 18,50. Leuk toch :)? Dit had meer kunnen zijn als ik begin van de week al sneller en actiever spullen online had geplaatst, maar ik gaf er geen prioriteit aan, omdat ik dit geld toch niet wilde gebruiken als extra budget. Het geeft alleen wel aan dat - als het moet - er van alles mogelijk is :).

Maarja, ik had echt wat dingen nodig om te eten, want m'n voorraadkast had niet de goede ingrediënten om fatsoenlijke volledige maaltijden op tafel te zetten. Ik dacht na en maakte een plan. We aten een avond hartige taart met sperziebonen, 1 avond frietjes met gebakken banaan(aardappels had ik nog genoeg en we eten bijna nooit friet - zelf ben ik er niet dol op, maar Peter en kids vinden het lekker).

Gebakken banaan: Banaan in halve kleine stukken, papje van paar eetlepels bloem met paar eetlepels havermout en koud water door de staafmixer. Banaan even door het papje halen, voorzichtig met een lepel in het frituurvet laten zakken...

 

Beetje poedersuiker erover en smullen maar van de pisang goreng :), mmmm lekker waren ze!!
(nummertje 12 bij de plaatselijke chinees kost toch 4,00€)


Een avond aardappels, doperwten met kipfilet uit de vriezer en een keer snacks en witlofsalade met fruitcocktail (simpelweg omdat dat blik nog in de kast stond... Meestal maak ik het met vers fruit, maar omdat dat blik er al een flinke poos stond (over van een verjaardag, erna niet meer gebruikt) besloot ik die te pakken. Het vocht gooi ik meestal weg of soms drinken we het (flink aangelengd met water) op. Maar ineens kreeg ik een idee met die hitte op komst: Ik kon er ook ijsjes van maken :)! En zo geschiedde:

Witlof met fruitcocktailsalade (witlof 0,69 en fruitcocktail 1,39)

Voor 6 ijsjes: Wat sap uit het blik, ongeveer een halve appel, 1 banaan en wat kleine vruchtjes uit het blik. Fruit in kleine stukjes snijden, mengen met elkaar en in de vormpjes gieten...


Ik geef toe: Niet zo gezond als ze eruit zien, maar beter dan weggooien en voor een keer een ijsje mag het wel (de ijsjes uit de winkel zijn meestal niet gezonder :))...

Vormpjes komen van Ikea

Precies op tijd vond ik het recept van Eline (aanrader!) om pastasaus te maken. Ik had al gehakt, ui, aardig groente, macaroni en knoflook in huis. Tomatensaus en Passata moest ik nog kopen. Ik heb er deze week 1x macaroni mee gegeten en gisteravond aten we er de lasagne van. Mmm, lekker! Bij de AH hadden ze 99-cent-weken ofzo en daar kon ik een zakje Italiaanse groenten 400 gram voor 99 cent scoren. Mooi meegenomen dus. Alles bij elkaar met wat ik nog had was het een rijkgevulde saus en voor herhaling vatbaar. Vooral dat 'invriezen in de ovenschaal en meteen vanuit de vriezer de oven in' had ik nog nooit gedaan, maar is me supergoed bevallen! Ik hoorde het knetteren in de oven en stond echt te wachten op een knal ofzo, maar er gebeurde niets. Ik wist werkelijk niet dat dat kon... Wat een superhandig idee zeg! Oja, ik maakte er 2x pastasaus van (1x om meteen te eten, 1 voor in de vriezer) en 1x de lasagne ovenschotel.

Iemand nog meer ovenschotelrecepten die gemakkelijk in te vriezen zijn en meteen vanuit de vriezer de oven in kunnen?

Ik deed alle boodschappen bij AH, Aldi, Jumbo en Plus en hield zelfs nog 1,87 over!! Ik ben begonnen aan m'n 2e zak volkorenmeel dus ik kan zeker nog een week of 3 met m'n meel vooruit, dat scheelt gelukkig, dan heb ik even iets meer ruimte...

Voor komende week komt er iets meer groente op het menu. Ik heb best aardig groente gegeten afgelopen week, maar normaal gesproken eten we 5 tot 6x groente per week en niet 2x pasta en 1x friet. Bij Aldi hebben ze leuke aanbiedingen, bijv. courgette voor 29 cent (zouden ze overschot gehad hebben ;)??) en sperziebonen voor 89 of 99 cent. Prei kost ook rond de euro en ik heb nog spekjes en bladerdeeg, dus jullie weten al wat ik ga maken ;)... Met courgette wordt ook een ovenschotel, heb ik een recept van uit een kookboek met kaas en room. Mmm, lijkt me lekker!

En ik wil gaan proberen om vandaag of volgende week een suikerbrood zelf te maken. Lijkt me zoooo lekker... Voor degenen die nog willen leren brood bakken (en het recept voor suikerbrood willen ontvangen), meld je snel aan bij Gera, want alleen de 31e zijn er nog enkele plaatsen vrij, verder is het vol.

Als laatste nog 2 dingen: Ik heb een waslijst met adressen klaarstaan voor de Excellijst. Wordt vermoedelijk volgende week dat ik het ga sturen.
Ook heb ik herhaaldelijk de vraag gekregen voor het maken van een maandmenu. Ik ben nu bezig met een idee op te zetten voor een 4-wekenboodschappenlijst voor 200 euro. Het is een eind af en ik ben de laatste dingen aan het aanpassen (n.a.v. opmerkingen van mensen die op mijn verzoek mee hebben gelezen, dank!) om er een blog over te schrijven en de lijst te presenteren. Wordt vervolgd dus!

Een goed weekend allemaal!

32 opmerkingen:

  1. Lekker bezig weer, goed dat je het gered hebt. Je hebt dus bijna 2 euro over, maar voor hoeveel heb je boodschappen gedaan? Voor 23 euro of kwam er nog bij van de inkomsten door verkoop?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zeg één ding: die ijsjes zien er heerlijk uit!

    En ik blijft het knap vinden hoe je het doet met je budget. En hoe slim je inkoopt! :) ik zal je winkeltje van de week eens gaan bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk zelf gemaakt ijs!goed idee om dat met het overgebleven sap te doen.
    Hier heb ik een ijsmachine en die wordt heel veel gebruikt. Met fruit dat ik heb ingevroren vorig jaar maken we bramen sorbet ijs. Met bessen pruimensaus.
    Of chocoladeslagroomijs. Nadeel is wel dat als we ergens anders zijn de kinderen altijd zeggen dat het ijs thuis veel lekkerder is...
    En wat heb je het goed gedaan deze week!
    Tip voor warme zomerdagen....
    Fruitwater! Kan water in de koelkast met een flinke lepel bevroren fruit. Blaadje munt. Paar uurtjes staan en een heerlijke drank. BeTer dan t.intelfris uit de winkel en heel veel malen goedkoper. (Voor ons gratis door onze bramen en bessen en frambozenstruik.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk idee dat fruitwater :)! Hier deden we al wel met schijfjes citroen/sinaasappel/munt/komkommer, zulk soort dingen. Dat met bevroren fruit ga ik ook eens proberen, bedankt!

      Verwijderen
  4. Wow wat knap, wij moeten ook flink gaan besparen op de boodschappen alleen vind ik dit echt heel erg moeilijk. Maar door deze blog te lezen heb ik weer wat tips

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed te horen dat je de tips bruikbaar vindt, welkom en sterkte in je situatie! Mocht je vragen hebben, laat het gerust weten!

      Verwijderen
  5. Erg knap hoor. Stilaan ben je ook door je voorraadkast heen. Is ook eens goed. Kun je wel ook nog aanvullen van je 50 euro of koop je alleen nog wat je nodig hebt per week?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep aanvullen kan gewoon binnen budget maar Khad al aardig wat opgebruikt ivm die verjaardag dus afgelopen week kon ik minder uit m'n voorraad leven😬...

      Verwijderen
  6. Wat ben je toch vindingrijk Adrianne!
    De ijsjes zien er lekker uit ,de bananen ook.
    Mmmmmmm die smaken heerlijk!
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Witlofsalade is heerlijk , wij eten het ook nogal eens .Ik doe er een paar hard gekookte eieren door, stukjes kaas en appel of maderijntjes waarvan het sap hier altijd wel een liefhebber vind. Een leuk idee om ijsjes te maken.Ik heb jaren geleden een zuko ijsmaker gekocht en zomers wordt deze hier veel gebruikt .
    Fijn weekend gr Henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook dol op witlofsalade. Peter lust het, maar Christilène eigenlijk niet. Ze eet het en ze weet dat ze niet hoeft te zeuren over het eten, maar er zijn dingen waar ze enthousiaster op reageert ;)...

      Leuk zo'n ijsmaker, geniet ervan de komende tijd!

      Verwijderen
  8. Ben het helemaal met je eens Adrianne dat iedereen zelf inkomen kan genereren, ook al zijn het maar enkele euro's, alles helpt. Vroeger breide ik truien voor anderen, was blij met de guldentjes.En op rommelmarkten staan. Nu verkoop ik op Marktplaats en facebook, boeken en handwerkmateriaal, kom hier bij mij nog steeds pakketjes tegen die ik ooit nog wilde maken maar toch niet ga doen( ik heb jaren handwerkmateriaal verkocht, vandaar), deels voor mijn studerende kleinkinderen-fonds maar ook spullen van de kerk/voor de kerk en idem dito van St. ROEC ( Oost-europahulp) waar ik vrijwilliger ben.
    Goed "marktplaatsen" kost wat werk en tijd maar ik vind het geweldig leuk en wie zegt dat ze niets voor MP te koop hebben geloof ik niet. Je kunt zelfs met je "winst" op rommelmarkten goedkoop inkopen en later weer verkopen, maar die tijd is voor mij voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt goed allemaal! Ik vind het inderdaad best tijdrovend, maar iedere euro die ik verdien is mooi meegenomen ;)...

      Verwijderen
  9. Je bent toch werkelijk geweldig Adrianne, hoe krijg je het voor elkaar om ook dit weer te redden?!!

    Fijn weekend.
    Tienduizend

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ingrediënten uit de voorraadkast pakken en kijken wat je ermee kunt in combinatie met aanbiedingen ;)... Net nog even 3 broden gebakken (meel had ik nog bijna 5 kg en bloem was op, dus voor nog geen 40 cent kan ik weer 4 broden van bloem voorzien, want ik heb het even bij Aldi gekocht voor een keer, gaat ook prima denk ik. Scheelt weer broodkosten bijvoorbeeld :). Tsja, zo iedere keer wat hè ;)? Hoe gaat het bij jullie? Vakantiegeld ontvangen :D??

      Verwijderen
    2. Ja, ontvangen en al bijna weer kwijt aan de rekeningen. Hond moest ook plotseling naar de dierenarts en dan lopen de kosten snel op. Tweehonderd extra afgelost toch nog, dat viel me nog mee met al die nota's. Ik zal even vertellen waar we nu staan, dat mag voor deze keer. Op mijn blog de laatste vermelding stonden we op 9.535 ongeveer, precies weet ik dat bedrag niet meer. Op dit moment staan we op 7.961,- Erg fijn om dat zo te zien zakken :-)

      Iedere keer wat , ja maar je doet het toch maar.

      Verwijderen
    3. Wauw TD, doe je SUPER!!! Alleen al dat je van 9 naar 8 nu naar een 7 bent gezakt, heel erg toppie!!

      Sterkte met je hond!

      Verwijderen
    4. Mooi Tienduizend. Dat gaat al erg goed. Fijn dat je nu in de 7.. zit. Super hoor.

      Verwijderen
    5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    6. Dank Gewoon Vlijtig :-)

      Verwijderen
  10. Wat mooi dat je met je budget uit komt. Waar je met groente ook nog aan kunt denken is diepvries. Boontjes bij ah zijn goedkoop maar denk ook aan doperwten ( evt. met verse winterwortelen combineren), broccoli e.d. Zeker in wintertijd voordeliger dan vers en hier zit ook geen zout of conserveermiddelen zoals in pot of blik wel het geval is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, goed idee! Ik ga hier binnenkort eens een blog aan wijden! Dit is inderdaad een stuk voordeliger en nog makkelijk ook (groenten schoongemaakt).

      Ik vind het lekkerder dan uit een pot. Bonen of erwten uit een pot vind ik persoonlijk altijd zo zacht en Peter houdt daar al helemaal niet van. Diepvriesgroente is een mooi alternatief wat mij betreft, dank!

      Verwijderen
  11. De ijsjes zien er lekker uit...mmm!
    Moeten die bananen in vet of zou je die ook in de koekenpan kunnen maken?
    Bij Levine (uitdekeukenvanarden) staat een lekker recept van suikerbrood. Zij doet er altijd gembersiroop door. Kijk maar eens.
    Groetjes, Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje! Oei, dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb dat nog nooit geprobeerd. Je kunt er eens 1 proberen? Overigens; heb je gas of een kookplaat? Zelf heb ik een kookplaat en doe ik ook weleens (bijv. met oliebollen bakken) gewoon zonnebloemolie in een gewone pan (geen frituurpan) en daarin bak ik dan. Als je geen frituurpan hebt zou je dat ook kunnen proberen.

      Ja, ik had het recept toevallig gezien van Levine, dankjewel! Nog niet geheel gelezen, maar gezien dat ze een recept had alleen. Mmmm, lekker!

      Groet, Adrianne

      Verwijderen
    2. Persoonlijk vind ik op gas altijd een beetje een risico om met vet aan de gang te gaan, ik ben altijd beetje huiverig, maar als je voorzichtig doet, pan goed schoon hebt en houdt zal dat vast ook lukken, maar daar heb ik geen ervaring mee... Succes!

      Verwijderen
    3. Wel in de wok. Dat doen wij altijd. Zo bak ik ook mijn oliebollen. Wel even opletten dat de olie niet te heet wordt. Het gaat erg snel in de wok. Maar je moet er een beetje gevoel voor hebben. Zelf heb ik altijd een brood kostje bij de hand. Als dat gaat bakken als je Het in het vet doopt is het goed en doe je de brander op half.
      Voordeel van de wok is dat je niet zoveel olie nodig hebt. Na het bakken filter je het en doe je het weer in de fles om er de volgende keer weer mee te bakken of om te gebruiken om poffertjes te bakken.😉

      Verwijderen
  12. Op youtube staan ook veel recepten voor vriesermaaltijden.
    maar dan in het Engels is veel te vinden dus als je zoekt op freesermeals vind je heel wat.
    Groetjes Rianne

    BeantwoordenVerwijderen