Pagina's

dinsdag 14 november 2017

Simpele soepstengels - of kindersoepstengels

Toen we een nachtje weg gingen samen, deden we voor m'n grootouders even wat boodschappen. Mijn oog viel op wel hele speciale soepstengels... Van de overbekende hondjes... Overigens, dat ze populair waren wist ik wel, maar toen ik op bol.com het even intypte, schrok ik toen ik bijna 500 resultaten zag... Van spelletjes in alle soorten en maten tot (sprekende) knuffels, van puzzels en boekjes tot kleurtjes en krijtjes... Wat onvoorstelbaar dat daar schijnbaar zo'n grote afzetmarkt voor is. Aan mij hebben ze hierin weinig, maar dat wist je al ;)...



Terug naar de (kinder)soepstengels: Niets mis mee. Toch koop ik ze niet... Waarom niet? Dat leg ik je uit :)...

Allereerst wordt er van alles aan gedaan om jou dit te laten kopen, o.a.:
1. Het ligt op grijphoogte voor kids (nl. helemaal onderin het schap)
2. Het heeft een aantrekkelijke verpakking (mooie hondjes erop, je snapt het wel)
3. Bordje erbij 'NIEUW'
4. En natuurlijk de leus 'Minder zout*' - doet het vaak ook goed...

De soepstengels die ik altijd koop: 0,41

De soepstengels van de hondjes van 1,69.... 

Voor 5 gram minder inhoud, betaal je ruim 4x zoveel... En waarom zou ik dit moeten kopen?

1. Er zit minder zout in. Per 100 gram zit er in de soepstengels die ik koop 2 gram. Bij de andere 0,7.
2. Er zit meer suiker in. Bij de kindersoepstengels zit per 100 gram bijna 4 gram suiker, terwijl in de goedkope soepstengels 2 gram zit. Dit extra zoete smaakje zal kinderen vast bevallen (maar mij niet en daarom koop ik ze dus niet).
3. Ze zijn duurder (en brengen mogelijk meer geld binnen, dat zal ik natuurlijk nooit weten)...

Om die reden koop ik al sinds Jochanan tussendoortjes krijgt, geen biscuitjes meer. Daar zit al snel rond de 20 gram suiker per 100 gram in. Vaak zit erin de biscuit minder suiker, maar een stuk meer vet en suiker en om die reden gaat mijn voorkeur uit naar soepstengels (of fruit natuurlijk, dat eten we meestal tussendoor, maar soepstengels is dan een extraatje).

Maargoed, stel: Jouw kind is dol op 1 van de kinderhelden en jij denkt liever aan je portemonnee... Tsja, dat gaat lastig samen, dus op de valreep een tip:
Bewaar je goedkope doos als de stengels op zijn. Beplak het met gekleurd papier, leuke folder, je bruine papier van broodmeel, o.i.d. Desnoods print je een kleurplaat van je favoriet en plak je deze erop. Vanaf nu koop je de goedkoopste stengels en bij thuiskomst hengel je het zakje met stengels over in je goedkope gepimpte doos. Probleem opgelost en het scheelt aanzienlijk in je portemonnee...

Wat geef jij je kids (buiten groente/fruit) als tussendoortje? Ben je gevoelig voor de marketingcampagnes? Ben je bereid ervoor te betalen?

Iets heel anders: Lees ook mijn blog die ik net schreef nog even. Die is nog geldig t/m morgen. Je kunt je opgeven voor een actie om een cadeau te ontvangen of te geven via de website van Sjoukje. De actie loopt t/m 15 november.

22 opmerkingen:

  1. Ik ben met je eens dat ik ook niet vd woezel en pip zou gaan, maar sowieso niet voor Soepstengels. ��
    De volkorenvariant is iets duurder 0.69 maar wel gezonder dan de basic.
    Die neem ik soms voor bij de soep. Echt gezond is er natuurlijk nooit als je en op suiker en op zout moet letten. Ze verkopen ook suikervrije lange vingers weet ik. De ingredienten weet ik echter niet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, die suikervrije lange vingers heb ik toevallig vorige week voor het eerst ergens gekregen. Ik had er niet eerder van gehoord...

      Verwijderen
  2. Wat een prijsverschil voor een leuke verpakking!
    Jouw idee is goed en scheelt veel geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als gastouder gaf ik de kinderen altijd fruit bij het drinken. Reden omdat dit zo gezond zou zijn. Er zitten natuurlijk veel vitaminen in maar ook heel veel koolhydraten. Een diëtiste wees mij hier op. Tegenwoordig dus nog 1 maal fruit en de andere keer een soepstengel. Hierdoor stimuleer je ook nog meer gebieden in de mond

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hm, ik weet niet of ik jouw tip nu zo'n goed idee vind, het komt op mij over dat je bewust oneerlijk bent tegenover je kind, terwijl je je kind ook gewoon kunt leren dat je die bepaalde soepstengels koopt omdat ... (in dit geval, je die andere veel te duur vindt). Wat is er mis mee om je kind al jong mee te geven dat je niet onbeperkt over geld beschikt? Het doet mij denken aan mijn schoonzusje, die na haar echtscheiding niet meer A-merk cola kon kopen, en toen een paar A-merk flessen had bewaard en daar het huismerk van Aldi of Lidl in overgoot. Zo dachten haar kinderen + de kindjes die kwamen spelen dat ze "echte" cola kregen. Naast dat ik het schenken van cola aan kleine kinderen niet verstandig vind, hebben haar kinderen beide niet geleerd dat je niet onbeperkt over geld kunt beschikken, en hebben beiden, net als hun moeder, flinke schulden doordat ze meer geld uitgeven dan ze te besteden hebben. Gaat misschien wat ver om dat aan dit voorbeeld te linken, maar het zijn heel veel kleine stapjes die leiden tot die weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo was het niet bedoeld! Ik leg mijn kids uit dat ik het niet koop (inderdaad vanwege die prijs) en soms verzinnen we een alternatief samen. Bijv. de Woezel en Pip groentetasjes (http://aad-actief.blogspot.nl/2017/03/week-van-het-gld-en-katoenen-tasjes.html) ipv de tasjes uit de winkel. Scheelt afval en geld. Ook kocht ik geen plastic 4, maar knutselden we samen een 4 van afval (http://aad-actief.blogspot.nl/2017/05/creatief-knutselen-met-oud-papier.html).

      Hetzelfde doe ik met kleding. Als ze bijv. iets wil, zeg ik dat we bij de ruilwinkel gaan kijken, zodat het geen centjes kost en mama de centjes kan sparen voor later (ze is 4, dus niet alles is al helemaal uit te leggen)...

      Verwijderen
  5. Nee ik wil daar niet voor betalen! Zonde van het geld, en ik leer dat ook aan mijn kinderen. Dat je bij sommige dingen betaalt voor het merk.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hadden een neefje dat enkel appelmoes van Hak wou eten. Zijn mama maakte zelf appelmoes klaar als hij het niet zag en schepte die over in een lege Hak appelmoesbokaal en neefje at die appelmoes op zonder te weten dat het zelfgemaakte was.
    Toen hij wat ouder was en eens opmerkte dat zijn mama vrij veel appels kocht en er nochtans vrij weinig appels gegeten werden en bovendien ook nog gezien had dat er toch regelmatig appelschillen in de compostbak lagen, had hij door dat hij zelfgemaakte appelmoes voorgeschoteld kreeg in plaats van "echte" Hak. Volgens zijn mama heeft hij sindsdien geen appelmoes meer willen eten tenzij hij zelf de nieuwe Hak bokaal mochten opendraaien.....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn kinderen van 6 en 9 gaan niet mee winkelen en zien dus een heleboel zaken niet; heerlijk rustig! Soms komt er een verzoek om een speciale snack, omdat ze die bij een vriendje thuis hebben gehad of op school van een vriendje mochten proeven, en soms koop ik dat dan, zodat ze het gevoel hebben dat ze bij de groep horen. Meestal is de wens snel voorbij nadat ze een paar keer de snack hebben gehad. We eten hier vooral onbewerkte groente, fruit en kaas, en nu merken ze het al snel als er teveel toevoegingen in een product zitten, en dan blieven ze het niet meer.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk om te lezen. Ook ik ben totaal niet gevoelig voor de leuke plaatjes. Onze kinderen zijn al wat ouder 6,8,10 en 12, maar als ze meegaan naar de winkel mogen ze uit bepaalde producten dingen kiezen. bv ranja. Ik wees de flessen aan waar zij uit mochten kiezen, net zo als met de koekjes en de hagelslag. En Simpele soepstengels en rijstewafels? Daar doe ik ze nog steeds een plezier mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Omdat ik vrij veel zelf maak, zit veel in weckpotten. Ik heb ze in alle soorten en maten. Die "hippe" merkverpakkingen zie je hier in huis dus niet(als ik het al zou kopen). Een programma over beter en goedkoper eten op BBC "Eat well for less" doet dat ook bij de mensen thuis....alle merkartikelen en andere artikelen gewoon in een weckpot. Zo hebben ze niet door wat ze eten, of het wel "hun" merk is. Ze moeten dus zelf proeven, echt proeven. Leuk om te zien hoe vaak ze zich vergissen en hun duurdere merk minder lekker vinden als het plaatje van de verpakking er niet bij zit.
    Toen de kids hier in de pubertijd zaten deed ik wel eens smaaktest met ze. Vijf soorten chocolade en dan zonder papiertje, in stukjes op een schotel(nummertje eronder anders weet je niet mer welke het was) en dan proeven. Zo mochten ze dan testen wat het lekkerste was. Deden we ook met pindakaas, ketchup, frisdrank, thee. Het leuke was dat vaak de Basic of Aldi of Lidl als beste uit de testen kwam, niet de dure merken. Dit deed ik vooral om de kinderen goed te leren wat het effect van marketing was en om op hun smaak af te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een leuk idee, die smaaktest met de kinderen!

      Verwijderen
  10. Tegenwoordig zie ik op school ook van die doosjes met minisoepstengeltjes en een beetje smeerkaas.ik viel van mijn stoel toen ik zag wat die kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is inderdaad schandalig dat het zo duur is! Ik heb een bepaald budget per week, en daar passen zulke dingen gewoonweg niet in... En de kids (5, 3, 1) weten dat, en vragen er verder noooooooit naar.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. zo plakten wij op de hagelslag een Mega Mindy sticker.
    Dochter helemaal blij.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Volkoren soepstengels zijn veel beter! Voedzamer én helemaal suikervrij. Ik sla ze altijd in met een 1+1 aanbieding bij AH of Boni. Ben je met €0,69 voor 2 pakken dus nóg goedkoper uit!! Niet zo'n nuttige blog dit keer.. :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wauw, welke soepstengels koop je :)? Ik ken die niet, maar ik winkel alleen bij AH, geen idee eigenlijk waar hier een Boni in de buurt is. Niet heel dichtbij in ieder geval ;). Inderdaad is volkoren beter, heb ik niet eerder over nagedacht (wel dat soepstengels veel minder suiker bevatten dan volkoren biscuit en om die reden kocht ik al soepstengels).

      Maar ik kan geen volkoren suikervrije soepstengels vinden van 69 cent tot nu toe. Alles bevat suiker. Wel minder dan de gewone variant. Ik wist niet dat ze in de aanbieding waren (ik lees geen folders ;)). Ik zal er eens op letten.

      En; niet iedere blog kan voor iedereen nuttig zijn, dat weet ik :), dat kan mijn doel niet meer zijn met zo'n 5 tot 6000 lezers per dag...
      Voel je vrij om zelf te bloggen uiteraard :)...

      Verwijderen
  14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Misschien één keer de Woezel en Pip soepstengels kopen en daarna bijvullen met de goedkope versie??

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hm ik ben bang dat het niet alleen voor kinderproducten geldt maar toch ook een beetje voor grotemensenproducten. Blijkbaar schaam ik me een beetje voor cheapy boodschappen, al koop ik ze voor mezelf wel gewoon en vind ik de smaak ook prima. Voor mijn verjaardag koop ik bojvoorbeeld ‘echte’ cola en een hippe wijn van 7-10 euro om op tafel te zetten en de AH Basic stroopwafels en kaasblokjes zou ik toch liever op een schoteltje presenteren dan in de verpakking. Volgens mij is er toch nog wel een beetje taboe op goedkope producten, tenminste in mijn omgeving...

    BeantwoordenVerwijderen