Pagina's

maandag 27 november 2017

Baby en 2ehands...

Al meerdere keren heb ik de vraag gekregen een blog te schrijven over de zwanger- en babyperiode en 'zo goedkoop mogelijk'...

Mijn eigen ervaringen deel ik graag met jullie! Vandaag deel 1 van 2.

Kleding:
Zoals je wellicht eerder hebt gelezen, verliepen mijn zwangerschappen niet heel voorspoedig. In m'n eerste zwangerschap heb ik alleen op bed gelegen, dus 1 rokje via Marktplaats dat ik kocht was voldoende voor de bezoekjes aan het ziekenhuis/verloskundige. In m'n tweede zwangerschap leende ik wat kleding van een vriendin (die het ook via MP had gekocht :)), kocht 1 positiejurkje in Zeeland bij Prénatal (dat was meer iets psychologisch geef ik eerlijk toe... Ik was voor een bruiloft samen met Peter erg ver van huis sinds maanden. Had eerder nooit wat gekocht voor m'n zwangerschap en ik zag een superleuk jurkje hangen. Peter stond erop dat ik het meenam, omdat ik nu eindelijk een keer in staat was om een jurkje te dragen i.p.v. een pyjama...)

Verder nog een voedingsjurkje kocht ik online (die kon je zowel als positiejurkje aan, als ook daarna. Nu ruim een jaar later draag ik het jurkje wekelijks, hij zit als gegoten. Ook nu ik ben gestopt met voeden kan ik hem nog steeds aan :P...) En ik kocht nog 1 voedingsjurkje toen Jochanan net geboren was omdat we een bruiloft hadden en dat eerdere voedingsjurkje al behoorlijk veel gedragen was.

1x heb ik zelf een positiejurk genaaid. Een patroon vond ik op internet en het idee was eenvoudig; een bestaand T-shirt, grote lap stof rimpelen en eronder zetten (voorpand langer dan achterpand i.v.m. je zwangere buik). Zo gezegd, zo gedaan, voor Christilène hetzelfde idee en klaar... Legging was gewoon een goedkope, heb ik zelf afgeknipt tot 3/4 en een rekbaar decorandje aan genaaid van Xenos dat ik nog had liggen... Het is inmiddels al tig keer gewassen en nu (na ruim een jaar wekelijks wassen) wordt het elastiek wel wat minder mooi, het pluist hier en daar, maargoed als speellegging vind ik dat niet erg...

Voor de kinderen zelf heb ik in de kraamtijd kleding gekregen, daarna ben ik voornamelijk op de 2ehands tour gegaan. Veel heb ik geruild via de ruilwinkel, daarnaast heb ik kleding via anderen gekregen, via de weggeefhoek, enz. En een enkele keer heb ik voor Christilène zelf iets genaaid.

Babykamer:
Een babykamer kun je nieuw kopen, maar 2ehands is ook prima. Wij kochten een (hoge) commode, een ledikantje met lattenbodem en matras, een wandplankje met spiegel voor totaal 150 euro. Nu begrijp ik dat niet ieder staat te springen op 2ehands, maar ik ga altijd een beetje uit van de eerste indruk. Hoe ziet het eruit bij iemand thuis, hoe ruikt het, hoe komen de mensen over? Ik heb nog niet eerder een 2ehands matras gebruikt, maar deze was zo schoon, geen vlekken, stonk niet, je kon zien dat het amper gebruikt was. Het beddengoed heb ik nieuw gekocht, omdat ik het in dezelfde kleuren (bruin en crème) niet 2ehands kon krijgen. Ook kochten we nog een muursticker, een boekenplankje bij Ikea. Verder leende ik de wieg van m'n ouders met bijbehorend beddengoed (die stond op onze slaapkamer), de stok voor het hemeltje eveneens en een heleboel babyspullen (kruiken, luiertruitjes, hydrofiele luiers, enz.).
Van een gezin van school kreeg ik een babybadje met standaard en een tummytub, echt superlief, die kwamen ze brengen toen ik nog ziek en zwanger op bed lag, zal ik nooit vergeten, echt geweldig vond ik dat!
Later zag ik bij de ruilwinkel mijn 'droom-tummytub'. Ik had op internet hem voorbij zien komen... Crème en op zo'n mooie gekrulde standaard... Ik was er meteen verliefd op, maar pfftttt bijna 100 euro, dat vond ik veel te gek en ik had een tummy, dus ik liet het gaan. Nu had ik hem echter bij de ruilwinkel gratis, maar 2 tummy's had ik niet nodig. Ik heb er 1 weggegeven aan een stichting die met behulp van sponsoring dames helpt in financiële problemen en die om die reden abortus hadden willen doen. Doordat ze materialen en hulp aangeboden krijgen, hebben ze afgezien van abortus van hun (gewenste) kindje. Ze waren erg blij ermee, dus zodoende gaat straks die tummy misschien wel voor de 10e (?) keer gebruikt worden...

Babykleding:
Mijn moeder had nog van die luiertruitjes van mij van vroeger. Mij leek het superleuk om heerlijk nostalgisch deze te gebruiken. Toen de (jonge) zuster in opleiding in het ziekenhuis Christilène aankleedde, deed ze het truitje achterstevoren en wist ze niet goed hoe het allemaal moest. De oudere zuster kwam eraan, jodelde enthousiast 'ohhhh, heeeeerlijk ouderwets!! Dat zie je niet vaak meer, kom maar, laat mij maar...' Ook de kraamverzorgster was enthousiast en sommige visite evenzo. Wanneer ik niet gekozen zou hebben voor luiertruitjes, had ik denk ik geprobeerd om unisex pakjes te krijgen. We vonden het leuk om het geslacht nog niet te weten, dus ik kon niet exclusief voor blauw of rose gaan. Daarbij krijg je in de kraamtijd zoveel kleding dat veel aanschaffen niet nodig was... Of gewoon via Marktplaats babykleding kopen :)...

En als cadeautip kan het juist handig zijn (als je op kraamvisite gaat) om de kraamvrouw even te bellen met de vraag of je gelegen komt en meteen even te vragen of ze nog een cadeau weet. Heeft ze al veel kleding gekregen? Wellicht is houten speelgoed, Duplo, een cadeaubon van een winkel (bijv. Hema heb ik aardig wat bonnen van gekregen en ingezet voor sokjes, rompertjes in een bepaalde maat, enz.) een goed idee. Of wellicht nog beter (ik heb dat weleens gehoord vanuit het buitenland): Een maaltijd meenemen voor na de kraamtijd. Bijv. een ovenschotel die ze kunnen invriezen, enz. Wat een leuk idee!

Morgen deel 2 met o.a. wasbare luiers :)!

Hoe ga jij (of je omgeving) om met de aanschaf van een babykamer, positiekleding, babykleding? Koop je/kopen zij het liever nieuw of vind je 2ehands goed genoeg? Heb je weleens een maaltijd cadeau gegeven :)?


17 opmerkingen:

  1. Ik ruil de te kleine kleertjes via www.krijgdekleertjes.nl heb jij dat ook wel eens gedaan Adrianne?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, nog niet. Ooit wel een account aangemaakt :)... Ik vond de verzendkosten nog best prijzig. Tot nu toe kan ik goed slagen bij de ruilwinkel en een enkele keer bij de kringloop. Wel een goed idee voor de toekomst :)

      Verwijderen
  2. Kraamcadeaus koop ik altijd nieuw, maar ik zou later wel veel 2e hands willen kopen als babyuitzet. Op marktplaats is zo veel moois te vinden, dat ik het zonde van het geld vind om een compleet nieuwe babykamer te kopen. Maar misschien denk ik daar als ik zwanger ben wel heel anders over.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij de eerste alles nieuw gekocht en of nieuw gekregen. Daarna bij de 2e alles nogmaals gebruikt muv de kleertjes die te meisjesachtig waren ve jongetje�� box was v mijn neefje geweest en veel v mij is later weer naar fam en vrienden gegaan of verkocht via mp.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben nu in verwachting en heb vorige week tweedehands een jasje, paar setjes babykleding, romper,schoentjes en slaapzakje incl verzending €25! Bij beebieenkids.nl! Echt een aanrader goede kwaliteit fris, en snel verzonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De kinderkamer was € 100 voor een commode, kast met kledinghangers en een ledikantje met matras. (Via Marktplaats).
    De kleding haal ik via krijgdekleertjes of familie komt ermee aanzetten.
    Denk dat ik nog geen € 50 in 1 jaar aan kleding heb uitgegeven voor de kleine. Slaapzakken heb ik wel gekocht maar die zijn echt essentieel voor een geode nachtrust. Denk dat ik daar wel € 100,- aan heb besteedt maar deze koop ik ook weer door als ze eruit gegroeid is.
    Aan positiekledig was ik maar € 30 kwijt en die verkoop ik straks ook weer door.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kocht bij de eerste tien jaar geleden alles nieuw, behalve 1 positiebroek die ik van een collega leende.

    Nu ben ik zwanger van de tweede en kopen we ook veel nieuw. Een aantal dingen kan ik lenen (sterilisator en misschien een badje), verder hebben we een nieuwe kinderwagen uitgekozen (bugaboo) en dit weekend nieuwe kamer besteld. Hoewel het natuurlijk vanuit duurzaam oogpunt anders kan, hebben wij het financieel dusdanig ruim dat het gewoon kan. Ik geniet er enorm van om te kopen wat ik mooi vind. Al is dat vooralsnog niet zoveel. Ik wil juist voorkomen dat we onnodige spullen hebben. Maar vertel dat maar eens aan oma's... :)

    Overigens: een voedingsjurk nu nog passen omdat ie als gegoten zit... dat ie past snap ik, er is altijd ruimte genoeg, maar zo'n ding heeft toch zwangere-buik-ruimte? Die ben je toch nu wel kwijt?

    Suzan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, m'n buik was ik al kwijt toen zoonlief geboren was. Maar het is zo'n tricot jurkje. De stof is gerimpeld net boven de buik. Valt nog prima, kon ik in met dikke buik en nu zonder buik ook :)... kHeb geen foto er meer van, nog ff gezocht via internet, maar niet gevonden. Het is echt een superjurkje, heb hem veel aan gehad... 40 euro geloof ik, pilt inmiddels heel erg ;)...

      Verwijderen
  7. Wat een mooie positiejurk heb je gemaakt! Heel leuk, dat je dochter eenzelfde soort stelletje aan heeft.
    Ik heb ook de wieg van mijn ouders gebruikt en zelf opnieuw bekleed. De commode van mijn ouders kregen we, maar die was te laag voor mij. Mijn man heeft er met planken 10 cm onder gezet, zodat de hoogte geschikt was voor mij. Vervolgens hebben we de commode geverfd. Een deel van de spullen heb ik nieuw gekocht, ook nog die luiertruitjes etc. (mijn oudste is 28). Die heb ik voor alle kinderen weer gebruikt (t/m nr. 6). Ik ben begonnen met een baby-badje. Een tummytub kreeg ik later van iemand die 'm niet meer nodig had.
    In de kraamtijd kreeg ik eens een beschuit-met-muisjes-taart. Volgens mij van cake-beslag, met jam ertussen en muisjes er bovenop. Dat vond ik zó leuk! Erg handig, om al het kraambezoek mee van taart te voorzien.
    Kraamkadootjes maak ik meestal zelf, ik ben altijd creatief bezig. Ik heb eens op verzoek voor een nichtje een vlag gemaakt, met de naam van het kindje in gehaakte letters erop. Omdat ik het niet leuk vond er geld voor te vragen, heb ik die als kraamkado gegeven.
    Ik herinner mij een anekdote uit mijn kraamtijd. Ik liep altijd 2 weken over tijd. Bij de zwangerschap van de 5e heb ik het gepresteerd om na 40 weken de hele kraamkamer nog overhoop te gooien en een bankje, de commode en wat bijbehorende spulletjes in een andere kleur te verven. Mijn man was verbijsterd toen hij thuis kwam. Ik snapte niet waar hij zich druk om maakte. Ik ging voorlopig toch nog niet bevallen?! :-O Dat was gelukkig ook zo...
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een anekdote uit mijn zwangerschap bedoel ik natuurlijk. :-)

      Verwijderen
    2. Hahahahaha, briljante actie :)! Iets met nesteldrang :P...

      Verwijderen
  8. Er valt ontzettend veel winst te behalen in het kleden van jonge kinderen/baby's. De een wil misschien voor het kind geen tweedehands, maar voor zichzelf wel. Daar kan iedereen zijn/haar weg in zoeken. Wij hebben veel meubels nieuw gekocht voor onze kinderen, maar achteraf zeggen we dat we daar ook best tweedehands hadden kunnen kopen, vooral omdat de kwaliteit niet geweldig bleek :-D
    Maar ik moet ook zeggen dat de mogelijkheden voor tweedehandswinkels en ruilmogelijkheden momenteel veel meer voorhanden zijn als 10 jaar geleden. Toen had je vooral MP en het prikbord bij de supermarkt. Nu wemelt het van de fb ruil en verkoopgroepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk om te lezen. Zelf heb ik ook luiertruitjes gebruikt bij alledrie in de kraamweek. Vond ik zo leuk! Ik hoorde later dat die truitjes nauwelijks meer te krijgen zijn. Wij hebben bij de eerste wel de commode last en ledikantje nieuw gekocht. O ja, de wandelwagen ook. Verder alles via mp. Ook maxicosie en later de autostoel. Na drie kids nog steeds plezier van. Kleertjes voor een groot deel gekregen, maar ook aardig wat via mp. Groetjes Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn dochter is al 40 en heeft in mijn eigen wieg gelegen, die had ik opnieuw bekleed in een wit stofje met oranje bloemetjes. Het oranje kwam terug in het behang wat lichtgroen was. Ik wist niet wat het ging worden, toen kreeg je geen echo als er geen aanleiding was.
    Tweedehands was eigenlijk alleen via familie en kennissen en er stonden toen nog klein annonces in de krant.
    Mijn eigen door oma gehaakte babycape was er ook nog maar zo verkleurd, die heb ik zelf nagemaakt in lichtgeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit is een hele andere tijd , dan toe ik beviel van mijn zoon.
    Eind 70-er jaren alleen een oude grenen ladekast gekocht , die diende als commode.
    Verder bijna alles gekregen via familie.
    Toen was het heel gewoon om alles door te geven.
    De "commode" is al bijna 40 jaar in gebruik.
    Met zoon mee verhuisd. Staat nu op slaapkamer kleindochter.
    Ik kocht wel nieuw 3 overgooiers ( toen was er nog weinig leuks aan positie kleding).Kon variëren met T shirts, blouses , vestjes. Groetjes Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wij hebben bij diverse zaken naar een babykamer gekeken, helaas viel ons de prijs en kwaliteit erg tegen. Voor een babykamer naar onze smaak moesten we al snel €2000 betalen, en dan was het vaak nog niet eens van echt hout. Daarom hebben we een tweedehandse gekocht, deze was wel van echt hout en voor maar een kindje gebruikt. We hebben hem zelf nog een likje verf gegeven. Was totaal €200 dacht ik.
    Wij hadden verder alles van Koeka, zoveel mogelijk van MP en zo nodig wat nieuw gekocht. Dat mocht wel van mezelf; de rest was al zo goedkoop dat ik dan niet moeilijk doe als er ook wat duurdere dingen bijzitten. (en we kunnen het financieel betalen, dat scheelt natuurlijk ook) Als het financieel niet kon, zou ik zelf jet aankleedkussen, dekentje, kruikenzak enz. naaien met wafelstof. Of gewoon iets goedkopers/merkloos...is ook niets mis mee!

    oja, ik ben ook fan van luiertruitjes. Het liefste de tuitjes die ik vroeger zelf ook droeg;-) Komt nog best vaak voor, volgens de zuster die ik had... Ook mijn jongere kraamzusters wisten hoe dit werkte.

    Kleding: doordat ik al veel tricotkleding had, heb ik veel kleding door kunnen dragen. (sommige t- shirten waren daarna wel uitgerekt en kon ik dus wegdoen :-(
    positie/voedingstops/ die ik gekocht hebt, draag ik nu nog steeds ergens onder

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ben nu zwanger van de 4e. Oudste is 11, toen alles nieuw gekocht. Daarna steeds opnieuw gebruikt. Ook de babykamer is nog hetzelfde qua behang etc. Dat vind ik ook een vorm van duurzaamheid. Als je alles nieuw koopt bij een eerste heb je er jaren plezier van. Heb ook nooit de behoefte gevoeld om iets te verkopen van babyspullen. Alles is ook gewoon nog mooi. Babykleertjes bewaarde ik alleen echt de mooiste dingen, de rest deed ik weg. Anders werd het te veel.
    Overigens gebruik ik in de kraamtijd ook altijd luiertruitjes. Super lief staat dat. En zo hoef je ook geen kleding op voorraad te hebben, je krijgt vaak genoeg ;)

    BeantwoordenVerwijderen